Feltűnt az IDF-en az Intel Oak Trail platform

Az Intel március végén kezdte meg az Oak Trail platform alapjául szolgáló Atom Z670-es lapka szállítását. A rendszer tehát hivatalosan már elérhető, de a vállalat mégis a jelenleg zajló pekingi IDF alkalmából számolt be a részletekről. Ahogy azt korábban már írtuk, a rendszer alapjaiban véve egy módosított a Moorestown platformnak fogható fel, ahol a fő fejlesztési szempont a Windows futtatásának lehetősége volt. A processzor szerepét a 45 nm-es gyártástechnológián készülő Lincroft kódnevű fejlesztés tölti be, míg a vezérlőhíd a Whitney Point PCH lett, ami hivatalosan az SM35 Express jelzést viseli.

Hirdetés

A 3,75 wattos TDP fogyasztással rendelkező Intel Atom Z670-es lapka egy darab x86-os processzormagot használ, ami 1,5 GHz-es órajelen ketyeg 512 kB-os másodlagos gyorsítótár mellett, továbbá támogatja a Hyper-Threading technológiát is. Az integrált memóriavezérlő 32 bites szélességű, és LPDDR1 vagy DDR2 szabványra épülő memóriákat kezel. Az IGP-t a Santa-Clara-i óriáscég a Imagination Technologies PowerVR termékcsaládjából licenszeli, így a GMA 600 a korábbi GMA 500 magasabb, egészen pontosan megduplázott, 400 MHz-es órajelen üzemelő változata, ami alapjaiban a PowerVR SGX535-re épül. A grafikus mag támogatja az OpenGL ES 2.0, az OpenGL 2.1 és az OpenVG 1.1 API-kat, valamint a DirectX 10.1-et, továbbá gyorsítja a Flasht, illetve a H.264-es Full HD-s videókat.


[+]

Az Intel főleg tabletekbe ajánlja a platformot, de itt nem túl jók az Oak Trail kilátásai, mivel az ARM-os fejlesztések továbbra is uralják ezt a piacot. A szoftveres oldalról elsősorban a Windows 7 támogatott, ám erre az operációs rendszerre a grafikus drivert – az eddigi szokásoknak megfelelően – a Tungsten Graphics biztosítja. Ez a legtöbb gyártónál számottevő probléma volt már az előző generációs Menlow platform esetében is, így a legfőbb ellenérv az implementálás ellen továbbra is a harmadik féltől származó driverek gyenge funkcionalitása. Bár a visszajelzések szerint a szoftveres támogatás folyamatosan javul, ám még mindig nagyon messze van az elfogadható szinttől. Ezenkívül nem elhanyagolható tényező, hogy a Windows 7 érintőkijelzővel történő vezérlése messze nem ideális, vagyis más operációs rendszer alkalmazásával jobban járhatnak a gyártók.

Az Intel a fentebb említett problémákat természetesen látja, így a Windows mellett Meego, illetve Android operációs rendszerekkel is szállítható az Oak Trail platform. Bár kétségtelen, hogy Windows nélkül elveszik az x86 utasításkészlet által nyújtott előny, így a hardver csak azokat a szolgáltatásokat kínálhatja, amelyeket az ARM-os fejlesztések. Ez a magasabb fogyasztás mellett hátrányos lehet, azonban az utóbbi két operációs rendszerhez már az Imagination Technologies gyári drivereit használja az óriásvállalat, így a GMA 600-as grafikus mag képességei problémamentesen kihasználhatók. A gyártók természetesen egyénileg döntenek, hogy milyen operációs rendszert alkalmaznak majd az Oak Trail platformra épülő termékekhez.

Az Intel sajnos a partnerekkel kapcsolatban nem sok információt árult el. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy 35 termék készül, és valószínű, hogy az első masina májusban lát majd napvilágot. A komolyabb gyártók oldaláról a Lenovo és a Fujitsu neve merült fel, de több kisebb cég mellett a Samsung is érdeklődik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés