Érdekes mini-PC-k látványos külsővel

Hirdetés

Újragondolta a mini-PC témát az ISYS. A megszokott, legalábbis gyakrabban látott Mini-ITX vagy egyéb hasonló szabványméretű alaplap helyett egy saját, modulokra osztott megoldással állt elő az ismeretlenségből előretörő gyártó. Az Xi3 névre keresztelt számítógépük a különleges megvalósításnak köszönhetően mindössze 102 x 93 x 93 mm-es méretű fémházban is elfér, ráadásul a megjelenésére sem lehet panasz, visszafogott, de csinos külsőt kapott. Az Xi3 három külön egységre bontható. A középső a főlap, ez tartalmazza a processzort. Mivel az egész készülék AMD alapú, így Athlon CPU-k választhatók hozzá, amik mondjuk nem éppen a legújabbak. Az egyikük a 8 wattos, egymagos Athlon 64 2000+, ami nagyjából 1 GHz-es órajelen üzemel, a másik az 1,8 GHz-es X2 3400e (22 W), a harmadik lehetőség pedig a 2,2 GHz-es X2 4200+ (35 W). Ezen a modulon található az északi vezérlőhíd is, a maximum 4 GB-os integrált DDR2 memória (a mostani modelleket 2 GB-tal szállítják), és a 128 MB Sideport memória.

Xi3
Xi3

A 780E chipkészletet használták, amihez az SB710-es déli vezérlőhíd csatlakozik, de ez utóbbi már az alsó modulon van. Erre került a csatlakozók egy része is, így itt sorakozik a hat darab 2.0-s USB és a két eSATA aljzat, a három hang ki- és bemenet, illetve egy speciális Xi3 port (vagy röviden Xi3p). Ez egy univerzális konnektor, ami többféle szerepet is betölthet, így működhet külső x1-es PCI Express, USB vagy egy harmadik SATA interfészként. Sőt Xm3dia portként is utalnak rá, de az ehhez kapcsolódó felhasználási módokról egyelőre nem derült ki információ.

Az Xi3 moduljai
Az Xi3 moduljai

A harmadik modul tartalmazza az áramellátáshoz szükséges elemeket, a Gigabit Ethernet portot, a DisplayPort és DVI kimeneteket, a tápcsatlakozót, illetve a bekapcsoló és reset gombokat. Két megjelenítő csatlakoztatható az Xi3-ra, ami maximálisan 2560x1600 pixeles felbontásra képes, de azt nem tudni, hogy egy monitoron vagy mindkettőn is. Mivel nincs hely merevlemeznek, az Xi3 egy USB-n kapcsolódó „Linux SSD”-ről fog bootolni.

A tenyérnyi Xi3
A tenyérnyi Xi3

Van még egy-két kérdéses rész a parányi számítógép körül, például nem tudni, hogy a processzor hűtését hogy oldják meg pontosan. Az viszont látszik a képekről, hogy a két oldala rácsos, és a ventilátor csatlakozójának meglétét is említik, így egy kereszthuzatos léghűtés kialakításához már adottak a feltételek. Kapható hozzá VESA szabványú felfogató rendszer is, külső váza pedig többféle színben is elérhető, tehát van miből válogatni. A gépezet lényege és különlegessége az elméletileg szabadon cserélgethető modulokban lenne, bár kérdéses, hogy egy ilyen, nem túl naprakész hardver mennyire csábító. Ráadásul az ára is elgondolkodtató, 849 dollárért kínálja a gyártó. Mindenesetre érdekes elgondolás.

Xi3 a szivárvány minden színében
Xi3 a szivárvány minden színében

Pár hónapja, szeptember elején számoltunk be a Zotacról és az ő világelsőként érkező integrált Blu-ray meghajtós mini-PC-iről, a ZBOX sorozatú HD-ID33 és HD-ID34 modellekről. Ezúttal két újabb készülékkel bővítette a ZBOX-ok sorát a gyártó. A ZBOX DVD ID31 és ID31 Plus típusok nem sokban különböznek az említett elődöktől. Sőt, szinte alig találni meg a különbséget köztük. Mindkettőben az 1,8 GHz-es, kétmagos Atom D525 processzor lapul az NM10 Express chipsettel karöltve. A GPU-ja az 512 MB memóriás NVIDIA ION 2. Közös még bennük a DVD meghajtó, a Gigabit LAN, a 802.11n-es Wi-Fi kártya, a kártyaolvasó, a HDMI és DVI kimenetek megléte, illetve található mindegyiken egy 2.0-s és két 3.0-s USB aljzat, illetve egy eSATA/USB kombinált csatlakozó.

Zotac ZBOX DVD ID31 [+]
Zotac ZBOX DVD ID31 [+]

Az ID31-be egy 2,5”-es SATA háttértár szerelhető, továbbá két DDR2-800-as memóriafoglalat áll szabadon benne, viszont az ID31 Plus modell már gyárilag egy 250 GB-os merevlemezzel és 1 GB memóriával szerelve érkezik. Az áraik és a megjelenésük időpontja nem derült még ki.

Zotac ZBOX DVD ID31 [+]
Zotac ZBOX DVD ID31 [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés