Ember vs gép - döntetlen

Hirdetés

A Big Brotheren kívül a Brains in Bahrain honlapja volt az elmúlt időszak egyik kedvenc "kukkoló" területe, ugyanis élőben lehetett követni a történelem második "Ember vs számítógép" sakkversenyét, melyen a 27 éves orosz világbajnok, Vladimir Kramnik mérkőzött meg a 11 éves fejlesztőmunka eredményeként elkészült Deep Fritz elnevezésű sakkszámítógéppel, amely másodpercenként 6 millió lépést képes kielemezni.

Az első versenyen az akkori világbajnok, Kasparov mérte össze erejét a Deep Blue névre hallgató géppel, és le is győzte azt, ám egy évvel később, 1997-ben a számítógépnek sikerült visszavágnia. A mostani alkalom tehát ismét mérföldkőnek számított: vajon mennyit fejlődött a számítógépes sakk technológiája az elmúlt időszakban? Képes-e a Deep Fritz felülmúlni az ifjú orosz világbajnokot?

A választ egészen máig nem lehetett tudni, ugyanis nagyon kiegyensúlyozott volt a küzdelem a 8 mérkőzésből álló versenyen. A 6. fordulóban kiegyenlített a Deep Fritz, majd a 7. és a 8. forduló is döntetlennel zárult, így a végeredmény szerint sem az ember, sem a gép nem tud felülkerekedni ellenfelén. Kramnik markát így is 800000$ üti, bár a győzelemmel akár 1 milliót kaszálhatott volna.

Előzmények

Hirdetés