Hirdetés

Elkészült a PCI Express 4.0-s szabvány

A PCI-SIG a hitelesítési tesztre vonatkozó munkával is végzett, így jöhetnek a megfelelő hardverek.

A PCI-SIG már jó ideje dolgozik a PCI Express 4.0-n, aminek a végleges specifikációja még az év közepén elérhetővé vált, de ekkor még a hitelesítési teszt fejlesztése javában zajlott. Mára azonban az ezzel kapcsolatos munkálatokat is sikerült befejezni, így most már tényleg csak a hardverek érkezésére kell várni.

A PCI Express 4.0 az eddigi legnagyobb változás a PCI Express szabványok történelmében. Bár a kódolási séma megegyezik a PCI Express 3.0-val, de a 4.0-s interfésszel csatornánként 16 gigatranszfer/másodperces teljesítmény lesz elérhető. Ez gyakorlatilag megduplázott teljesítmény, vagyis egy x16-os PCI Express 4.0-s port egy irányban 32 GB/s-os adatátviteli teljesítményt fog kínálni. A kódolási séma miatt egy nagyon picikét persze kevesebb lesz a tényleges elméleti tempó, így valójában 31,508 GB/s-os lesz a maximális adatátviteli sebesség, de hasonló veszteséget a PCI Express 3.0-s specifikációval is el kell viselni. Az összesített adatátviteli teljesítmény megközelíti a 64 GB/s-ot is, vagyis lényegében duplájára gyorsult a 4.0-s specifikáció a 3.0-shoz viszonyítva.

A 4.0-s specifikáció azonban sok szempontból nyit az új hardverek, elsődlegesen adattárolók felé, így már nem csak a grafikus vezérlők és hasonló gyorsítók vannak a középpontban. Emiatt számos extra funkcionalitással lett felvértezve a szabvány, ideértve a fejlesztett RAS (megbízhatóság, rendelkezésre állás, szervizelhetőség), I/O virtualizációs és platformintegrációs képességeket, valamint a csökkentett késleltetést. Emellett az új PCI Express specifikációval a rendszer sokkal tágabb tartományban lesz skálázható, így az ultramobil eszközöknél például alacsony fogyasztású módokat lehet bevetni, de opcionálisan akár 16-nál több csatorna is bevethető, illetve a fizikai csatoló szempontjából is nagyobb lesz a tervezési szabadság, így akár igen nagy teljesítmény is leadhatóvá válik külső tápcsatlakozó nélkül.

A legnagyobb újítás ugyanakkor az úgynevezett lane margining lesz, ami reagál a kifejezetten gyors adatátvitelre tervezett interfészek mondhatni általános problémájára. Azzal ugyanis, hogy nő a sávszélesség, egyre nehezebbé válik a termékek meghatározott időre történő megtervezése, ugyanis a nagyobb adatátviteli tempó a nagyobb veszteség miatt limitálja az átviteli távolságokat, illetve degradálja a jelintegritást, valamint alacsonyabb kihozatalt eredményez a gyártás során. A sebesség növelése tehát az egyes fizikai implementációkba fektetett mérnöki munka mennyiségét is megnöveli, nem beszélve a tervezéshez szükséges több időről. A PCI-SIG emiatt beépített egy segítséget a lane margining által, lehetővé téve a mérnökök számára, hogy felmérjék a tervezett rendszer teljesítményváltozási toleranciáját. Ez lényegesen javít minőségbiztosításon, miközben az adott fizikai implementáció tervezése gyorsabban és olcsóbban valósítható meg.

Az első PCI Express 4.0-s eszközök csak a következő évben érkeznek, de az átállás nem valószínű, hogy annyira gyors lesz. Minden bizonnyal a szerverpiac reagál először az új lehetőségekre, mivel ezen a területen valóban érezhető előnyt tud biztosítani az új szabvány.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés