Elérhetővé vált az AMD Opteron A1100

Az AMD még 2012-ben jelezte, hogy a szerverpiacot ARM-os processzorral is meg szeretnék támadni, ami a nagy megrendelők igényeit figyelembe véve érthető lépés volt, mivel többen is utaltak már rá, hogy az ARM-mal képzelik el a jövőt. Azóta sok év telt el, és az ARM folyamatosan emelte a tétet. Legutóbb azt jelentették be, hogy 2020-ra a szerverpiac 25%-át szeretnék uralni, és a mai napon megtették az első komolyabb lépést ahhoz, hogy ezt az amúgy ambiciózus tervet meg is valósítsák.

Hirdetés

Minden kialakuló piaci szegmensben a legfontosabb, hogy legyen egy olyan alap, amire aztán az összes termék építkezhet. Az ARM az elmúlt években megtette a magáét az SBSA specifikáció kialakításával, amely arra szolgált, hogy az operációs rendszerek általánosan képesek legyenek támogatni az érkező ARM-os szerverekbe szánt rendszerchipeket. Ez nagyon fontos a piac számára, mivel rengeteg eltérő lapka készül, és ezek szoftveres támogatását valamilyen formában egységesíteni kell. Ahhoz viszont, hogy ez a gyakorlatban is működjön kell az első olyan hardver, amely megfelel a követelményeknek. Azt régóta lehet tudni, hogy ezt az AMD szállítja majd, mivel a Calxeda időközben bedobta a törülközőt.

A most megjelent AMD Opteron A1100 ismert SoC-nak számít, hiszen viszonylag sok adat kiderült már róla a múltban. Ráadásul az aktuális SBSA specifikáció kötöttsége miatt a magok száma sem lehetett titok, hiszen jelenleg a GIC (Generic Interrupt Controller) v2-es szabványt lapkánként maximum nyolc darab processzormagot enged beépíteni. Később persze érkezik a GIC v3-as alap, amely 48 darab processzormagra növeli az említett számot, de erről majd akkor érdemes beszélni, ha frissül az SBSA.

AMD Opteron A1100
AMD Opteron A1100 [+]

Visszatérve a cikk témájához, az Opteron A1100-as, Seattle kódnevű rendszerchipben maximum 8 darab, 64 bites ARM Cortex-A57-es mag dolgozik. Mindegyik magpárhoz 1 MB-os L2 gyorsítótár tartozik, amit egy összes mag között megosztott 8 MB-os L3 gyorsítótár egészít ki. Egy lapka 128 GB-nyi rendszermemóriát támogat, négy darab SO-DIMM, UDIMM vagy RDIMM modulon keresztül. A konfigurálható 128 bites memóriavezérlő DDR3 és DDR4 szabványú, ECC-t is támogató memóriát kezel előbbi esetben 1600, míg utóbbinál 1866 MHz-es effektív órajelig bezárólag. A pontos memóriakonfigurációs lehetőségeket az alábbi két kép jól összefoglalja.

Lehetséges DDR3 és DDR4 memóriakonfigurációk Lehetséges DDR3 és DDR4 memóriakonfigurációk
Lehetséges DDR3 és DDR4 memóriakonfigurációk [+]

A többi paraméter szempontjából a SoC tartalmaz egy nyolccsatornás PCI Express 3.0-s vezérlőt, egy ARM Cortex-A5-ös segédprocesszort, amely az ARM TrustZone technológia mellett a rendszer vezérléséért is felel, illetve SATA vezérlő is került a lapkába, amely 14 darab 6 Gbps-os SATA portot tesz lehetővé. Ennél is fontosabb a két darab 10 gigabites Ethernet portot biztosító vezérlő.

Az AMD Opteron A1100 tokozása
Az AMD Opteron A1100 tokozása [+]

Első körben három SoC érkezik, amelyek képességeit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Opteron A1100 családba tartozó termékek
Típus Alapórajel L2 cache L3 cache Működési tartomány
Fogyasztás (TDP)
A1170 (8 mag) 2 GHz 4 x 1 MB 8 MB 0-80°C 32 W
A1150 (8 mag) 1,7 GHz 4 x 1 MB 8 MB 0-80°C 32 W
A1120 (4 mag) 1,7 GHz 2 x 1 MB 8 MB 0-80°C 25 W

A táblázat elég egyértelmű, de fontos kiemelni, hogy az alapórajel 15 wattos TDP limitre vonatkozik, amely lehet nagyobb is, és ilyenkor az elérhető órajel is nő. A maximális órajel azonban a működési környezettől függ, így ezt nem lehet általánosan specifikálni.

Az AMD Opteron A1100 egyik célja az SBSA specifikációk teljes lekövetésével a szoftverfejlesztéshez szükséges, immáron végleges alap biztosítása. Mint ismeretes a Red Hat és a SUSE már részt vettek az ARM Partner Early Access Programban, és az új lapka egy fontos mérföldkő számukra a szoftveres fejlesztések erősítésére. A többi érdeklődő számára fontos lehet a SoftIron Overdrive3000 jelzésű fejlesztői szerver is.

Továbblépve a szoftverfejlesztéseken az AMD Opteron A1100 különlegességét leginkább a beépített, CCP nevű kriptográfiai és az adattömörítő koprocesszor. Utóbbi tartalmaz egy hardveres véletlenszám-generátort, illetve képes elvégezni az AES, az ECC, az RSA, az SHA és a zlib kitömörítést és betömörítést. A legtöbb szerverben ezekre már van lehetőség. Eddig általánosan két opció állt rendelkezésre: egyrészt ezek az igények gyorsíthatók speciális utasításokkal, másrészt a PCI Express interfészen keresztül alkalmazhatók külső koprocesszorok. Az AMD szerint mindkét opcióval az a baj, hogy lassúak és viszonylag sok energiát igényelnek. Ez az oka annak, amiért az Opteron A1100 integrálva tartalmazza a kriptográfiai és az adattömörítő koprocesszort, mert ilyen formában jelentősen nő a fentebb említett feladatok végrehajtásának hatékonysága.

Az AMD az Opteron A1100-ra vonatkozóan szövetséget kötött a Silver Lining Solutions nevű céggel is fabric technológiájukra vonatkozóan (ami tulajdonképpen a Calxeda megmaradt öröksége), amely 60 Gbps-os, alacsony késleltetésű rendszer a kiemelten energiahatékonyra tervezett adatközpontokba. A szükséges vezérlő PCI Express interfészen kapcsolódhat az Opteron A1100-hoz, de két opció is lehetséges az implementációra. Egyrészt használható PCI Exress csatolóba helyezhető bővítőkártya, vagy ráilleszthető magára az alaplapra is a szükséges lapka.

Az Opteron A1100 a mai naptól igényelhető, de listaárat az AMD nem adott meg, így ezzel kapcsolatban egyénileg kell érdeklődni a potenciális partnereknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés