Megint megvillant a magyar géniusz: Elektromos bot vakoknak

Hirdetés

Mindig jó olvasni, hallani magyar találmányokról, pláne akkor, ha ezek ráadásul rendkívül hasznosak is. Ilyen az Óbudai Egyetem mérnökei által kifejlesztett elektromos vakbot. A rendszert sikeresen tesztelték, és jelenleg szabadalmaztatási eljárás alatt van. Ez azért fontos innováció, mert jelenleg nincs olyan megoldás, ami a látássérültek akadálymentes közlekedésére hatékony megoldást biztosítana. Az Óbudai Egyetem mérnökeinek innovatív fejlesztése, az Ariadné vakvezető rendszer, erre a problémára ad hatékony megoldást.

Ariadné Vakvezető Rendszer
Ariadné Vakvezető Rendszer [+]

Az Ariadné alapeleme egy olyan elektronikus érzékelővel ellátott vakbot, amely segíti a felhasználót, hogy egy elhelyezett, speciális vezetőcsíkot (ez a rendszer másik fő eleme) követve önállóan el tudjon jutni céljához. A rendszer a mitológiai helyzethez hasonlóan vezetheti ki felhasználóját a közlekedési labirintusból (ebből származik a névadás). A speciális vakbot a hagyományos pásztázó mozgatás közben, amikor a botvég áthalad a vezetőcsík felett, hangot és vibráló jelzést is ad, így segítve a felhasználót az önálló tájékozódásban.

Az Ariadné vakvezető rendszer alkalmas belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken és otthon is a vakok és gyengénlátók tájékozódásának segítésére, de akár kültéri események akadálymentessé tételére is. A rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte és jónak értékelte.

Ariadné Vakvezető Rendszer - az elektromos bot
Ariadné Vakvezető Rendszer - az elektromos bot [+]

Hirdetés