Computex 2019: már szállítja a partnereknek az Ice Lake-U-t az Intel

A vállalat első 10 nm-es processzorára építve még az ünnepi szezon előtt befut számos notebook.

Hirdetés

Az Intel az idei Computexen teljes mértékben az első 10 nm-es node-on készülő processzorra fókuszált, amely az Ice Lake-U kódnevet viseli. Túl nagy meglepetést így a vállalat nem tudott okozni, hiszen erről a fejlesztésről már elég régóta beszélnek. így viszonylag sok részletről lerántották már a leplet korábban. Emiatt tudni lehet, hogy a BGA tokozáson szokás szerint két lapka lesz, az egyik az új fejlesztésű déli vezérlőhíd, míg a másik maga az IGP-vel rendelkező CPU. Utóbbiba négy darab Sunny Cove kódnevű processzormag kerül, amit kiegészít majd a 64 darab feldolgozóval rendelkező, Gen11-es architektúrára épülő IGP.


[+]

Vannak azonban extra információk is, például a Ice Lake-U processzormagjának IPC-je átlagosan 18%-kal nőtt a Skylake-hez viszonyítva, de az átfogóbb kép kialakítása érdekében, a vállalat megosztott egy 15 wattos fogyasztási szinten végrehajtott mérést is, amelyben minden korábbi processzor, Broadwellhez mért előrelépése látszik azonos órajelen, egy szálon, megegyező szoftverkörnyezet mellett.


[+]

A processzormagokra vonatkozó gyorsulás viszont másodlagos szerepet töltött be az előadáson, ugyanis az Intel inkább a két és félszeres AI teljesítményt, a kétszeres grafikus tempót, illetve a háromszoros előrelépést hirdette a vezeték nélküli összeköttetés tekintetében. Utóbbi nyilván a Wi-Fi 6-ból származik, az IGP-ről is kiderült korábban, hogy nagyjából megduplázta a sebességet a korábbi Gen9-es dizájnhoz képest, érdekes viszont az az AI teljesítmény. Már csak azért is, mert a Santa Clara-i óriáscég az Ice Lake-U-t egy AI CPU-nak kiáltotta ki, és ez lényegében olyan vektorutasításokat jelent, amelyeket DLBoost gyűjtőnév alá vettek, és ezek jelentősen képesek gyorsítani a 8 bites integer operációk feldolgozását. Ebben rejlik tehát az új fejlesztés igazi ereje, és ilyen környezetben az előny két (SSD-MOBILENET-V1) vagy két és félszeres (RESNET-50) a korábbi generációs Core i7-8565U-hoz viszonyítva. A Ice Lake-U-ban helyet kapott még egy képfeldolgozó egység, illetve integrálásra került a Thunderbolt 3-as vezérlő is. Az új, 128 bites memóriavezérlő a 3200 MHz-es DDR4 vagy 3733 MHz-es LPDDR4, illetve LPDDR4X memóriákat támogat, emellett teljesen új a multimédiás blokk, valamint a kijelzőprocesszor.


[+]

Maga a négymagos, maximum 8 MB-os utolsó szintű gyorsítótárral rendelkező, 64 darab feldolgozóegységgel megtömött IGP-vel dolgozó lapka 9, 15 és 28 wattos fogyasztási szintekre jön. A processzormagok, illetve az integrált grafikus vezérlőn belüli részegységek száma nyilván csökkenhet az adott modelltől függően. Az Intel a pontos órajelekről nem igazán beszélt, csak annyit árultak el, hogy a processzormag valamelyik, meg nem határozott modellen maximum 4,1 GHz-et tud beállítani, míg az IGP esetében ez a szám maximum 1,1 GHz. Ezek turbóval elérhető paraméterek, és ha már itt tartunk, akkor érdemes kiemelni, hogy a turbó némileg módosult, ugyanis az órajel emelését szabályzó algoritmust kiegészítették a gépi tanulás erejével, és megszületett az Intel Dynamic Tuning 2.0 with Machine Learning. A névben valószínűleg van egy jó adag marketing, a lényeg azonban nem ez, hanem az, hogy az új rendszerrel a processzor képes tovább megtartani a turbó órajelet, akár teljesen, akár részben, mielőtt vissza kellene állnia az alapórajelre.


[+]

Az Intel bejelentette még a Performance Maximizer szoftvert is, amely lényegében egy automatikus tuningot tesz lehetővé, azaz megkeresi az adott gépben a beállítható maximális órajelet, és a felkínált beállítást a felhasználók engedélyezhetik. A HEDT platformokon még az egyes magok órajele is állítható külön. Maga az alkalmazás június közepétől lesz elérhető.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Jön az új HEDT sorozat is, amely a Cascade Lake-X nevet viseli, és előreláthatólag a negyedik negyedévben lesz a start, így a specifikációkat egyelőre nem árulta el a cég.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A vállalat hozott pár új processzort is, többek között a Computex előtt már megszellőztetett Core i9-9900KS-t, amely még az év vége előtt elérhető lesz, de érkeznek még új Xeon E, valamint a friss Core vPro modellek. Ezek pontos paramétereit hamarosan nyilvánosságra hozzák, így egy későbbi hírben térünk ki rájuk.

Athena projekt
Athena projekt [+]

Végül az Intel kiadta az Athena 1.0-s specifikációkat. Ezt a projektet a cég már régóta viszi, és a lényege, hogy meghatározzák az új generációs notebookok irányvonalát. Ez tulajdonképpen megegyezik az Ultrabook koncepciójával, azzal a különbséggel, hogy nem kap saját márkajelzést. Helyette sokkal inkább bizonyos minimum követelményekre fókuszál, amelyek végső célja a felhasználói élmény növelése. Az Athena 1.0-s specifikációval kompatibilis notebookok az év végén várhatók.

Lenovo Yoga S940 az Athena specifikációkhoz szabva
Lenovo Yoga S940 az Athena specifikációkhoz szabva (forrás: PROHARDVER!) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés