Computex 2018: idén is jönnek új Vivobook és Zenbook változatok

Az ASUS vékony gépei sok mindenben továbbfejlődtek – és ezúttal sem hiányoznak a cégre jellemző, határokat feszegető újítások.

Hirdetés

Tegnap a játékosoké, ma az általános felhasználóké volt a főszerep az ASUS-nál, akik  most elsősorban a Vivobook és Zenbook családokra koncentráltak a frissítésekkel. Az előbbi kategóriába az új Vivobook S13, S14 és S15 érkezik (hivatalos nevük az S330, S430 és S530), és ezúttal némileg többről van szó, mint a nyolcadik generációs Intel processzorok beépítéséről, tudniillik kifejezetten vékony kávás (NanoEdge) kijelzőt kaptak a noteszgépek, így például az S13 esetében 89%-os a kijelző/előlap arány. Az elegáns, lapos és színes (zöld, szürke, kék, sötétszürke, arany) külsővel kapcsolatban az S14/S15 esetében újdonság az ErgoLift – ez az a megoldás, amikor a kijelzőt felnyitva, az megemeli a gép hátulját, kényelmesebbé téve a gépelést. Ilyet már láthattunk az ASUS más modelljeinél, de most az új Vivobookok is megkapják.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Ami a gépek belsejét illeti, nyolcadik generációs Intel processzorokat (i3-8130U, i5-8250U, i7-8550U) választhatunk, maximum 16 GB RAM-mal és akár GeForce MX150-nel. A háttértár NVMe SSD-ből (128/256/512 GB) és HDD-ből (max. 2 TB-ig) állhat. Kijelzőkből a 13,3”-es S13 és a 14”-es S14 esetében Full HD, a 15,6”-es S15 esetében pedig Full HD és HD Ready felbontású paneleket választhatunk. Akkumulátorként minden esetben egy 42 Wh kapacitású példányt kapunk.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Érkezett egy új verzió az átalakítható Vivobook Flip 14-ből is – alapvetően a Flipbook S14-re hasonlító specifikációkkal, de persze az ErgoLift dizájn nélkül, hiszen itt a kijelzőt teljesen hátra kell hajtani. Belül nyolcadik generációs Intel processzorokat, akár 16 GB RAM-ot és 1 TB-os SSD-t is találhatunk, a gép tömege pedig 1,5 kg.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A Zenbook széria esetében az UX391 nevű Zenbook S jelenti az egyik újdonságot: ez az 12,9 mm vastag és 1 kg tömegű gép 13,3”-es kijelzőt kapott és sötétkék illetve burgundivörös színekben kerül majd a piacra. A Core i5-8250 vagy i7-8550 processzorokkal, 8 vagy 16 GB memóriával, akár 1 TB-os NVMe SSD-vel szerelt gépbe Full HD vagy 4K-s kijelző kerülhet, energiaellátásáról pedig egy 50 Wh-s akku gondoskodik. Ez a notebook is megkapta az Ergolift kialakítást és a NanoEdge kávát, így itt a képernyő/előlap aránya 85%.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A Zenbook Pro családnál a teljesítmény fontosabb volt a hordozhatóságnál: 15,6”-es gépnél a processzorok kínálata a Core i5-8300HQ-tól indul, és tart a Core i9-8950HK-ig, és ezek mellé még GeForce GTX 1050 vagy 1050 Ti is választható, 4 GB memóriával. A RAM mérete maximum 16 GB, lehet, a háttértár pedig 1 TB-os kapacitásig bővíthető, az akkumulátor kapacitása pedig 50 Wh, miközben a teljes gép tömege 1,88 kg. A viszonylag nagy méreteknek köszönhetően egyébként a csatlakozókínálat is egész tűrhető: kapunk két USB 3.1 Gen 2 kivezetést Type-A konnektorral, illetve két TB3-képes Type-C portot, HDMI-t, microSD olvasót és hangcsatlakozót is. A Zenbook Próból első körben a 15,6”-es modell lesz elérhető, de később majd érkezik egy 14”-es változat is, ahol a hordozhatóságért cserébe le kell mondani a Core i9 opcióról, a kijelző is csak Full HD felbontású lehet és a grafikus kártya is egy 1050 Max-Q.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Ami azonban igazán különlegessé teszi a Zenbook Pro szériát, az az opcionális ScreenPad nevű tapipad – ez gyakorlatilag egy 5,5”-es érintőképernyő, ami második kijelzőként is funkcionálhat, így kirakhatjuk rá például a Számológépet, de akár a böngészőt is.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Annak érdekében, hogy ennél azért többet is nyújtson, az ASUS egy külön kis alkalmazásokat kínál hozzá, amivel a kijelzőre az éppen használt programhoz kapcsolódó hasznos segédeszközök kerülhetnek – lejátszásvezérlők a YouTube-hoz, formátumválasztó a Wordhöz, és így tovább – de még okostelefonunkkal is összekapcsolhatjuk. A későbbiekben a ScreenPad programozásához szükséges SDK-t is közzéteszik, az elkészült appok pedig a Windows Store-ban elérhetőek. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Razer már kísérletezett hasonlóval a 2015-ös Blade Pro esetében (ez volt a SwitchBlade UI), de az ScreenPad minőségét tekintve jóval ígéretesebbnek tűnik.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Végül a rendezvény zárásaként egy Project Precog nevű eszközt is bemutatott az ASUS, ami részben a Taichi leszármazottja, részben viszont a Lenovo Yogabook és az Acer Iconia 6120 kombinációja. Nincs másról szó, mint egy olyan tabletté alakítható noteszgépről, amelynél a billentyűzet helyén is egy érintőképernyőt találunk, amely notebook üzemmódban a billentyűzetet és a tapipadot helyettesíti, de természetesen standard kijelzőként is használható, és ebben az állapotban sok extra képességet nyer a beépített mesterséges intelligenciának köszönhetően. Ezen extra képességek például az tapipad és a billentyűzet automatikus megjelenítése, ha elvesszük a külső egeret/billentyűzetet, vagy az éppen használt programhoz tartozó tippek megjelenítése. A Precoggal lehetséges két kijelzőn egymás ellen játszani például torpedót, stb. A hardverről elég annyit tudni, hogy a mesterséges intelligenciához egy Intel Movidius szolgáltatja az alapot. A Precog egyelőre még csak Project, de az ASUS azt ígéri, hogy jövőre piacra lépnek vele.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés