Hirdetés

Computex 2017: tovább dübörög a Republic of Gamers

Bemutatkozott az ASUS ROG Zephyrus, az ultravékony gamer notebook.

Évek óta külön eseményt kap a ROG, ami azért jól mutatja, hogy mennyire fontos az ASUS életében ez a márka, illetve általában a játékosok. A mai eseményt természetesen a színpadi teljesítményéről (is) híres elnök, Jonney Shih nyitotta, aki rögtön egy régi ismerősét invitálta maga mellé: Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatóját, akivel kicsit elnosztalgiáztak azon, hogy mennyit is változott a világ azóta, hogy Huang nagyjából húsz évvel ezelőtt bekopogtatott Shihnél azért, hogy rávegye az általuk készített Riva 128 chipre épülő kártyák gyártására.


[+]

Huang jelenléte persze nem kizárólag a történelemnek szólt, hanem annak, hogy itt hivatalosan is bemutatták az NVIDIA által délelőtt ismertetett Max-Q megoldásra épülő első noteszgépet, az ASUS ROG Zephyrust.


[+]

Mint az a Max-Q kapcsán már elhangzott, a legfontosabb újdonság az, hogy a minden részletre kiterjedő közös fejlesztésnek köszönhetően egy, a sebességéhez képest különlegesen vékony gépet sikerült létrehozni. Bár az elöl 16,9, hátul 17,9 mm-es vastagság nem tűnik soknak, azt tudni kell, hogy a gép belsejében Core i7-7700HQ processzor és GeForce GTX 1080 GPU van.


[+]

Az ezek által keltett hőmennyiség elvezetéséhez egyedi hűtést is terveztek, amelyet Active Aerodynamic Systemnek, röviden AAS-nak neveztek el. Ez egy egyedi tervezésű ventilátorból, illetve különleges terelőelemekből áll, amelyek a megszokottnál direktebben irányítják rá a levegőt a hőleadó bordázatra.


[+]

Ezen túlmenően a szükséges levegőmennyiség biztosításának érdekében a noteszgép kinyitásakor a Zephyrus hátsó fele is „szétnyílik” körülbelül 5-6 mm-re. A végeredmény ugyan kicsit olyan, mintha épp most tört volna szét gépünk hátsó része, ám mindez 20 százalékkal növeli a térfogatáramot. A hatékonyság növekedése az ASUS állítása szerint nem jár a hangerő növekedésével, sőt, az új noteszgép a piac egyik leghalkabbja is egyben. Ezt a zajos bemutatótérben nem tudtuk 100 százalékos biztonsággal alátámasztani, de az tény, hogy a demóként futtatott játékok alatt egyáltalán nem hallottuk a hangját.


[+]

Bár elsőre nem gondolnánk, de a remek hordozhatóságnak azért ára is van, ez pedig a billentyűzet: míg korábbi, vastag notebookokban elfért a hosszabb billentyűút is, addig a Zephyrus esetében ez mindössze 1,4 mm, a mechanikus kapcsolókról pedig ne is álmodjunk. A gombok egyébként a Max-Q miatt a gép elejére kerültek, a tapipad pedig átköltözött a numerikus rész helyére (és egy gombnyomásra képes annak helyettesítésére is) – ilyen megoldást persze már korábban is láthattunk az MSI Titan GT80 esetében, a megcélzott közönség igényeit figyelembe véve a tapipad aligha fog hiányozni bárkinek.


[+]

Mivel különleges notebookról van szó, alacsony árra nem számíthatunk, az alább látható konfigurációval rendelkező Zephyrus előreláthatólag az egymillió forintos határ körül fog megjelenni a magyar boltokban, de hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem tudni.

Termék megnevezése ASUS ROG Zephyrus
Processzor Intel Core i7-7700HQ
Memória max. 24 GB SDRAM
Kijelző 15,6"-es, FHD IPS panel, G-Sync, 120 Hz, 100% sRGB
Grafika GeForce GTX 1080
Háttértár max. 1 TB-os NVMe SSD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció 801.11ac, Bluetooth
Interfészek - 1 db USB 3.1 Gen 2 Type C,
- 4 db USB 3.1 Gen 1 Type A,
- HDMI,
- analóg audió
Extrák 30KRO-s billentyűzet, Aura Sync háttérvilágítással és 1,4 mm-es úttal
Akkumulátor 50 Wh
Méret, tömeg 379 x 262 x 16,9-17,9 mm, 1,1 kg
Tömeg 2,2 kg

A noteszgépek kategóriájában a másik fontos újdonságot a ROG Strix SCAR és Hero páros jelentette. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy Kris Huang, a ROG vezetője elmondta miként szándékoznak változtatni az utóbbi időben kicsit összekuszálódó ROG és Strix pozicionáláson. Ezek szerint mostantól a ROG az abszolút csúcskategóriát jelenti majd, míg a Strix a különböző eSport irányzatokra koncentrál célzottan. A bemutatott gépek közül a Strix SCAR a nagyobb, ez 17"-es kijelzőt kapott, míg a Hero csak 15,6"-est. Mindkét esetben 120 Hz-es frissítéssel rendelkező panelről van szó, de az előbbi esetben 5 ms-os válaszidővel. Belsejükben Core i7 processzorok és GeForce GTX 10-es sorozatba tartozó GPU-k lesznek.


[+]

Ezekről a notebookokról túl sok részletet most még nem árultak el, de azt igen, hogy a nagyobbikat FPS-re, és más, nagyobb teljesítményt igénylő játékokra ajánlják, a kisebbiket pedig inkább MOBA jellegű programokhoz. Megjelenésről és árról eddig nem árultak el információkat.

ASUS ROG Strix Hero Edition ASUS ROG Strix Hero Edition ASUS ROG Strix Hero Edition ASUS ROG Strix Hero Edition
ASUS ROG Strix Hero Edition [+]

ASUS ROG Strix Scar Edition ASUS ROG Strix Scar Edition ASUS ROG Strix Scar Edition
ASUS ROG Strix Scar Edition [+]

Tovább haladva az alaplapokra, a rendezvényen az X299-es ROG Rampage VI Apex és Rampage VI Extreme lett külön kiemelve. Az Extreme, igazi csúcsmodellként megkapott minden földi jót, és ebben szerepelnek olyan funkciók is, mint a speciális NCVM kezeléssel tükröződővé tett felület, amin különösen jól mutatnak az Aura Synces LED világítás fényei. A lapra felkerült a korábban már demózott OLED kijelző, LiveDash OLED Display néven. Ezekről az X299-es platfomról szóló cikkben írtunk már.


[+]

Ami a maradék noteszgépeket illeti, bizonyára mindenki nagyon várja már a Ryzennel szerelt modellről szóló híreket. Érdekes módon a ROG eseményen egy szó sem hangzott el az amúgy GL702ZC névre hallgató notebookról, azt szép csendben eldugták a sarokba. A külsőre egyébként a hagyományos ROG formatervet viselő, sőt, Intel alapú ikertestvérrel is rendelkező gépben sajnos nem a mindenki által várt mobil Ryzen dolgozik, hanem egy 65 wattos TDP-vel rendelkező Ryzen 7 1700, amely mellett egy RX 580-as GPU dolgozik 4 GB RAM-mal (szintén 65 watt TDP értékben), mindezt pedig maximum 32 GB-nyi RAM egészítheti ki. A háttértár számára M.2 és 2,5”-es foglalat áll rendelkezésre, a kijelző mérete pedig 17,3 hüvelyk. Itt többféle opciónk van, kérhetünk 4K felbontást és FreeSync támogatást is.


[+]

Előbb már szóba került az Aura Sync: az ASUS alaposan kibővíti a rendszert a jövőben. Egyrészt kiadtak hozzá egy SDK-t, amelynek segítségével bárki fejleszthet hozzá programokat. Másrészt az ősszel érkező Aura Editor lehetővé teszi majd teljesen egyedi effektek létrehozását, ezeket pedig időben eltolva aztán fényorgonát is készíthetünk számítógépünkből, illetve a későbbiekben a szobánkból is, mert hosszabb távon a terv az, hogy partnerek bevonásával az Aura Syncet az otthoni világításra is kiterjesztik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés