Passzív hűtésű iGame GTX 680 szörnyeteg a Colorful műhelyéből

A Colorful elsőként (és előreláthatóan egyben utolsóként) mutat be passzív hűtésű NVIDIA GeForce GTX 680 VGA-t. A brutális méretekkel rendelkező iGame GTX 680 hűtése nem nevezhető hétköznapinak, hiszen kártya lelkét adó GK104 GPU esetében nem kevesebb, mint 3,54 milliárd tranzisztort kell lehűteni, mely nem kis kihívást jelent ventilátorok vagy hűtőfolyadék nélkül.

A kínai mérnökök azonban sikeresen teljesítették a feladatot, még akkor is, ha a végeredmény egy 5 kártyahelyet elfoglaló VGA lett. A megfelelő hűtés receptje a Colorful szerint 20 heatpipe és 280 alumínium lamella, moduláris rendszerben két részre, a kártya fölé és alá elosztva - ez két négyzetméternél valamivel nagyobb hűtőfelületet jelent. A gyártó szerint alapórajelen (1006 MHz mag és 6008 MHz memória órajel) járatva a kártyát elegendő csupán a GPU felőli oldalon lévő hűtőbordát használni, de amennyiben tuningra kerül sor, vagy az üzemeltetési környezet megkívánja, úgy a hátoldal felőli bordát is alkalmazni kell, mely további három pár 8 mm átmérőjű hővezető csövön keresztül kapcsolódik az elsődleges hűtőbordához.

Annak ellenére, hogy a kártya az NVIDIA által kiajánlott órajelen fut, a dizájnnak vélhetően nem sok köze van a referenciához, legalábbis erről árulkodik a két darab nyolctűs tápcsatlakozó (a referencián két darab hattűs található), melyre az átvariált VRM miatt lehetett szükség a jobb hőeloszlás érdekében, illetve a hátoldalon eggyel kevesebb DVI kimenet is erről tanúskodik.


[+]

Tekintettel arra, hogy a Colorful iGame GTX 680 még nem jelent meg a gyártó weboldalán, egyelőre ára, megjelenési dátuma, sem pedig további paraméterei (például pontos méret és tömeg) nem ismertek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés