CES 2019: nem viccel az ASUS Dominus Extreme

Az X599-es vezérlővel villogó alaplap Super ETX formátumú, de még így sem maradt rajta sok szabad felület.

Hirdetés

Valahol a csúcskategóriás mérnöki munkaállomások fölötti, már ritkás levegőjű magasságokba pozicionálja az ASUS az Intel által felvillantott X599 Dominus Extreme alaplapot, amely az szerverekbe szánt C621-es vezérlőhíd asztali verziójára épül, így 28-magos Xeon W-3175X számára kínálna ideális lakóhelyet. Utóbbi 4000 dollárt megközelítő árral rendelhető az Inteltől.


[+]

A múlt évi Computexen 5 GHz-es tuninggal demózott W-3175X a 32-magos Ryzen Threadripper 2990WX ellenfele lenne, legalábbis elméletben, mivel árban nagyon messze van ettől. Az viszont nem kérdés, hogy extrém HEDT, illetve multimédiás munkaállomások alapjaként szolgálhatna ebben a lapban, amely Super ETX (36 x 36 cm) formátumú, és nem kevesebb, mint 12 memóriamodul fogadására képes, illetve két ROG DIMM.2 foglalat is van rajta, amely a cég más HEDT lapjairól is ismerős lehet, és M.2 SSD-k telepítésére szolgál.


[+]

Szinte felsorolni is nehéz egyébként a rengeteg csatlakozót, hiszen ezek mellett további négy M.2, két U.2 és nyolc SATA port is került a lapra, van négy x16-os PCI Express sín, a hátoldalon többek között 12 darab USB 3.1 Gen1 és öt USB 3.1 Gen2 csatlakozó, illetve még négy USB 2.0 konnektor is, végszükség esetére. A két darab Ethernet port közül az egyik gigabites (Intel I219-LM), a másik pedig 10GbE-s megoldás, ami az Aquantia AQC-107-es vezérlőnek köszönhető.


[+]

A várhatóan igen magas energiaigények kiszolgálásáról a két 24, négy 8 és két 6 tűs csatlakozón keresztül táplált, 32 fázisú VRM rendszer gondoskodik. Ezt négy ventilátor hűti majd, és hogy mindenki érezze, nem egy szimpla munkagépről beszélünk, a hűtés méretes burkolatán elfér a többi ROG lapról ismerős LiveDash OLED kijelző, illetve van AURA Sync RGB is. Mindezt majd valamikor 2019-ben vásárolhatjuk meg, 1500 dollárért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés