CES 2019: a 7 nm lesz az AMD idei trendje

A vállalat a Radeon VII-tel kezdi az évet, amit új EPYC és Ryzen CPU-kkal folytat, de a Google sem marad ki a jóból.

Ha valaki azt mondta volna pár esztendeje, hogy az AMD az aktuális évtized végére a nagy riválisai előtt áll át a kor legfejlettebb gyártástechnológiájára, akkor arra valószínűleg hangos nevetés tört volna ki a virtuális közönség soraiból. A vállalat CES-en megtartott prezentációja után azonban már nem nevet senki, ugyanis tényleg nagyon fura forgatókönyvet írt az élet. Konkrétan az AMD lesz a PC-piacon az első cég, amely bevezeti a 7 nm-es node-on készülő lapkákat. Teszik ráadásul ezt a CPU-k és a GPU-k esetében is, a gyártást pedig a TSMC fogja végezni.

Hirdetés

Rögtön február 7-én érkezik az AMD Radeon VII, amely gyakorlatilag a novemberben bemutatott új Radeon Instinct gyorsítók játékosoknak és tartalomkészítőknek szánt verziója. Ebből már kitalálható, hogy ennek az alapja a 7 nm-es node-on készülő, Vega 20 kódnevű fejlesztés, amely felfogható a Vega 10 utódjának. Az AMD az eredeti lapkát gyakorlatilag áttervezte, illetve kiegészítette a memóriavezérlőt 2048 bitről 4096 bitre, emellett további újítás a dupla pontosság natív támogatása (ami a Radeon VII-nél korlátozva van), valamint a 4 és 8 bites integer operációk teljes sebesség melletti kezelése. Szokás szerint a legegyszerűbb egy táblázatban részletezni a friss fejlesztés pontos paramétereit, amit alább meg is teszünk:

AMD Radeon VII (GCN architektúrával)
Típus Radeon VII
GPU kódneve Vega 20
Architektúra GCN5
Alap-/maximális órajel 1450/1800 MHz
Shader részelemek száma 3840
Textúrázók száma 240
Blending egységek száma 64
Z/Stencil egységek száma 256
ACE-ek száma (parancslisták) 4 (32)
Tesszellátorok száma 4
Raszter órajelenkénti teljesítménye 64 pixel
DMA motorok száma 2
Pixel kitöltési sebesség 115,2 GPixel/s
Texel kitöltési sebesség 432 GTexel/s
Elméleti számítási teljesítmény (Int4) 110,6 TOPS
Elméleti számítási teljesítmény (Int8) 55,3 TOPS
Elméleti számítási teljesítmény (FP16) 27,6 TFLOPS
Elméleti számítási teljesítmény (FP32) 13,8 TFLOPS
Elméleti számítási teljesítmény (FP64)

3,45 TFLOPS

Effektív memória-órajel 2000 MHz
Memória típusa HBM2
Memóriabusz 4096 bit
HBC kapacitása 16 GB
HBCC szegmens tartománya 24-64 GB
Memória-sávszélesség 1 TB/s
FreeSync (2 HDR) támogatás van
TrueAudio Next particionálás van
mGPU támogatás van
PCI Express tápcsatlakozók
8+8 tűs

Az új VGA-hoz, illetve az ezzel szerelt teljes gépekhez az AMD egy játékpromóciót is kínál, vagyis ajándékba jár a Devil May Cry 5, a Resident Evil 2 (Remake) és a Tom Clancy's The Division 2. Az utóbbi cím még számos második generációs Ryzen 5 és 7 processzor mellé is elérhető lesz. Sajnos a Radeon VII problémája, hogy 699 dollárba kerül (180 dollár értékű ajándék játék mellett). Bár az AMD szerint a fejlesztés a GeForce RTX 2080-hoz hasonló teljesítményt kínál, azt azért nem lehet mondani, hogy a piac rajongana az NVIDIA áraiért, vagyis borítékolható, hogy nem fog túl nagy örömöt kiváltani a vörös oldal árazása sem.

Az AMD bejelentette azt is, hogy a Project Stream néven futó felhős játékszolgáltatást Vega architektúrára épülő Radeonokra építi fel a Google. Valószínűleg a Radeon Pro V340-et használja a keresőóriás, hiszen ez az a termék, amelyet konkrétan ide terveztek. Maga a bejelentés egyébként meglepőnek hathat, főleg azután, hogy a konkurens NVIDIA nevét sokkal többször lehetett hallani a felhős játék során, de valójában érthető a Google választása, ugyanis az AMD az egyetlen cég, amely PCI-SIG SR-IOV (single root I/O virtualization) szabványára épülő hardveres technológiát kínál a problémára, méghozzá teljesen virtualizált videokódoló és -dekódoló blokkokkal, ami a működési költségek alacsony szinten tartásához, illetve az alapvető adatbiztonsághoz elengedhetetlen.

A vállalat a szerverpiacra érkező Rome platformról is beszélt, amelyet még novemberben mutattak meg először. Ebben nagyon hisznek, és erre minden okuk megvan, hiszen NAMD szimuláció során az Intel aktuális kétutas csúcskonfigurációjánál, azaz két darab Xeon Platinum 8180-nál is gyorsabb tudott lenni egyetlen egy új generációs EPYC processzor. És akkor utóbbiból még lehet építeni kétutas konfigurációt, tehát a teljesítmény mindenképpen rendben lehet, a többit pedig a megjelenéshez közeledve tudhatjuk majd meg, amire az év közepén kerülhet sor.

Végül az AMD megszellőztette a harmadik generációs asztali Ryzent, amelyet korábban még nem lehetett látni. Ez még mindig a Socket AM4-es tokozást használja, de bizonyos képességek, például a PCI Express 4.0 eléréséhez új alaplap kell. Ezek nélkül is lehet persze élni, ebben az esetben a BIOS frissítésével megúszható a fejlesztés.

A cég egy Intel Core i9-9900K-val mért össze egy mérnöki mintát az új, Matisse kódnéven futó Ryzenből, méghozzá a Cinebench tesztprogram alatt. A magok és a szálak száma megegyezett, azaz rendre 8 és 16 volt mindkét konfigurációban. A többszálú tesztben az Intel lapkája 2040, míg az AMD-é 2057 pontot ért el. Igazából ez a különbség eléggé picike, vagyis inkább mondható egálnak a teljesítmény, de az AMD lapkájánál nem ismert az órajel, az viszont tudható, hogy 130 watt körüli energiaigény mellett abszolválta az előbbi eredményt, míg az Intelnek ehhez nagyjából 180 wattra volt szüksége.

Sajnos a konkrét órajel hiányában nem leszünk okosabbak, így a részletekre még várni kell, de az AMD megmutatta magát a hardvert, amin látható volt egy 7 nm-es node-on készülő, nyolcmagos Zen 2 CPU chiplet, valamint a szerverekbe szánt Rome platformból már ismert I/O lapka kisebb variánsa. Utóbbi ugye érthető, amíg a szerverpiacon ebbe sokkal több memóriacsatorna, valamint egyéb részegység kell, addig az asztali szegmensben ezekre nincs szükség, vagyis érdemes fizikailag kisebb kiterjedésű verziót tervezni.

Ami nagyon érdekes az a lapkák elrendezése. Látható, hogy pont elférne még a tokozáson még egy Zen 2 CPU chiplet, amivel a magok száma 16-ra nőne, és ezt az AMD nem véletlenül tervezte így, valószínűleg magát a lehetőséget mindenképpen nyitva akarják tartani. A nagy kérdés, hogy ezzel élnek-e az első körben, vagy inkább kivárnak. Legkésőbb a Computexen megtudjuk ezt is, mivel az új Ryzen is az év közepe felé érkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés