CES 2017: routerként működő NAS-t mutatott a QNAP

A CES kiállításról nem hiányzott a tajvani NAS-óriás, a QNAP sem, mely több újdonságot is bemutatott, de ezek közül az otthoni felhasználóknak csak kettőt szánnak. Az egyik a TGX-150, ami típusszámát, típusjelölését tekintve teljesen ismeretlen volt eddig, ennek pedig az az egyszerű oka, hogy vadonatúj termékről van szó.

Méghozzá egy olyan NAS-ról, ami az egyszerűséget kereső otthoni felhasználók fognak leginkább értékelni. Vagyis, ha pontosak akarunk lenni, a termék elsősorban egy vezetékes és vezeték nélküli router, illetve AP egyben, és csak ezt követően NAS. Belsejébe ugyanis egy darab 2,5 hüvelykes SATA 6 Gbps HDD/SSD helyezhető el a lecsavarozható ajtón keresztül, ami használható biztonsági mentésre, megosztásra, letöltésre, és sok más egyébre. A rendszer szoftveres alapját ugyanakkor a QTS Lite adja, melynek nevéből is látszik, hogy ez egy egyszerűsített QTS operációs rendszer, így a funkciók meg vannak nyirbálva. Ez persze érhető, hiszen a hardver is egyszerűbb. A gép az Intel Anywan GRX750 NPU SoC-ot használja, aminek alapját két darab, 2,5 GHz-re képes Atom processzormag adja 2 GB nem bővíthető RAM és 512 GB-nyi flashmemória társaságában.

Nagyon erősen csillog a QNAP TGX-150 fényes fekete háza
Nagyon erősen csillog a QNAP TGX-150 fényes fekete háza [+]

Hálózati oldalról 4+1 Gigabit Ethernet portot kínál, míg a Wi-Fi esetében csak annyit tudni, hogy IEEE 802.11ac vezérlőt használtak, konkrét sávszélességet nem árultak el, de az biztos, hogy a készülék router, switch és AP üzemmódban is működik. Ellátták egy pár USB 3.0-s porttal is, ezek közül az egyik hagyományos, a másik Type-C típusú, és merevlemezek fogadására alkalmas, illetve gyaníthatóan a nyomtatókkal is megbirkózik.


[+]

A 175 x 95 x 34 milliméteres toronnyal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy teljesen passzív hűtésű a beépíthető merevlemez ellenére is. Sajnos azt egyelőre nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni és pontosan mikor kerül a piacra.

A másik újdonság a négyrekeszes TS-453Bmini, ami az általunk már tesztelt TS-453mini picit kompaktabb kiadása. Reszteltek a hardverén is, immár a Celeron J3455 van a központi egység szerepében 4 vagy 8 GB RAM-mal megspékelve, míg a portok kiosztásán és a NAS tudásán nem változtattak. Sajnos az ár és a megjelenés ebben az esetben sem ismert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt