CES 2017: menő monitorokat mutatott be az ASUS

Olyan hívószavakkal csalogatnak, mint a 4K HDR, kvantumpontok és a vezeték nélküli töltés.

Eddig sem volt kétséges, de most újra megerősítést nyert, hogy az ASUS komolyan veszi a monitorpiacot. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak az egyre inkább húzószegmensnek számító gaming vonalat akarja meglovagolni, hanem a technológiai téren is lépést akar tartani, mi több, irányt akar mutatni. Erre kiváló példa a HDR, ami ugyan ma még nem elterjedt, de a tajvani vállalat ettől függetlenül készen áll arra, hogy ellássa a piacot olyan megjelenítővel, ami az ilyen irányú igényeket is képes kiszolgálni mind professzionális, mind pedig gamer vonalon!

Hirdetés

Az előbbi területre a most bemutatott, ProArt sorozatba tartozó PA32U monitort szánják. Az elnevezésből hamar kiderül, hogy ez egy 32 hüvelyk átmérőjű panellel szerelt példány, de ha pontosak akarunk lenni, akkor ez a világon az első olyan monitor, ami 32"-es 4K felbontású, kvantumpontos panellel rendelkezik. Ez utóbbival az ASUS-nak sikerült elérnie, a BT.2020 színtér 85, a DCI-P3 95, az Adobe RGB színtér 99,55, az sRGB színtérben pedig a 100 százalékos lefedettséget. Mindezek mellett a monitor támogatja a HDR-t, ehhez pedig át kellett variálni a hagyományos monitoroknál alkalmazott háttérvilágítást: a PA32U 384 zónára osztott direkt LED-es megvilágítást alkalmaz, melynek csúcs fénysűrűsége 1000 cd/m².


[+]

Természetesen nem csak a paneltechnológia a lényeg, hanem a körítés is: a HDMI és DisplayPort mellett Thunderbolt 3 interfésszel is ellátták, valamint a ProArt szériának megfelelően hardveres kalibrálási lehetőséget is biztosítottak a gyári kalibráció mellett. Egyelőre elég sok specifikáció nem tiszta, például a panel beszállítója és típusa, valamint a maximális frissítési frekvencia sem. Mindez annak tudatában érhető, hogy csak a harmadik negyedévre datálták a megjelenést, így mindent nem árulhattak el. Az ára nyilvánvalóan nem lesz alacsony, de előreláthatólag 2000 dollár alatt marad.

A játékosoknak a ROG Swift PG27UQ lesz a befutó. Ez lényegében ugyanazt tudja, mint az imént kivesézett PA32U, csak 27 hüvelykes méretben és hardvere kalibrálás nélkül. Erről a modellről viszont tudni lehet, hogy a panel IPS-alapú, a frissítési frekvencia pedig 144 Hz, amihez még hozzá lehet adni az NVIDIA G-Sync-et is. Thunderbolt nem lesz rajta, de a HDMI 2.0 és a DisplayPort 1.4 nem hiányzik majd róla. Már csak azt kellene tudni, hogy mikor és mennyiért jön, de ezt az információt egyelőre még homályban tartják.


[+]

Viszont arról megbizonyosodhattunk (noha ez a mellékelt fotóról nem jön le a környező megvilágítás miatt, de a helyszínen jobban megfigyelhető volt), hogy a már piacon lévő, ugyanilyen képátlójú, 4K felbontású ROG Swift PG27AQ-nál a PG27UQ kontrasztosabb képet ad, amihez nem társul zavaró bevilágítás és glow sem.

Végül, de nem utolsósorban a Designo család legújabb tagját, a Designo Curve MX38VQ-t vehettük szemügyre. A 37,5 hüvelykes, hajlított IPS panellel szerelt kijelző felbontása 3840x1600 képpont, hagyományos háttérvilágítással, 178 fokos betekintési szögekkel.


[+]

A szériától megszokott módon itt is hangsúlyos a megjelenés és a hangzás, utóbbiról a 8 wattos Harman/Kardon hangszórók és az ASUS SonicMaster gondoskodik. Egy kis extra most is akad, méghozzá a talpba integrált vezeték nélküli (Qi szabványú) töltő, ami LED-es megvilágítással is rendelkezik, amely akkor aktív, amikor Qi kompatibilis eszközt helyezünk rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés