Hirdetés

BSA-razzia a számítástechnikai üzletekben

Az elmúlt időszakban kilenc számítástechnikai kiskereskedelemmel foglalkozó bolt alkalmazottja, illetve vezetője ellen indult büntetőeljárás, mivel alapos a gyanú, hogy illegálisan telepített, illetve „a gépen hagyott” szoftverekkel értékesítettek személyi számítógépeket – közölte az egyes szoftvergyártók érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) hazai szervezete, amely a rendőrséggel együttműködve rendszeresen ellenőrzi a szaküzleteket is. Mint kiderült: az elmúlt év során több mint ezer boltot vizsgáltak meg országszerte, és mintegy 200 esetében merült fel, hogy üzletszerűen megsértik a szerzői jogi törvényt.

A meglátogatott boltok mindössze 15 százaléka adott korrekt felvilágosítást a szoftverekkel, illetve azok jogtisztaságával kapcsolatban. A kereskedők többsége megtévesztő információval vezeti félre a vásárlókat, illetve – esetenként a felbujtás határát súrolva – ad tanácsokat a vásárlóknak az illegális szoftverek beszerzésére és telepítésére vonatkozóan – foglalja össze a tanulságokat a közlemény. A boltlátogatásokat követően legutóbb kilenc esetben indult büntetőeljárás a szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt, illetve több szoftverfejlesztő jelentette be polgári jogi igényét a szoftverek jogosulatlan terjesztőivel szemben.

A BSA szerint még ma sincs mindenki tisztában azzal, hogy az illegális szoftverterjesztésen ért vállalkozás vezetője és munkatársai egyaránt büntetőjogi és kártérítési felelősséggel tartoznak az illegális szoftverterjesztésért. A felelősség alól az a bolti eladó sem mentesül, aki – ingyen vagy csekély térítés ellenében – „rajta felejti” az operációs rendszer vagy más szoftver állítólagos tesztpéldányát a PC-n.

Azóta történt

Hirdetés