Birtoklási vágyat kelt a Panasonic DMC-GX7

Hirdetés

Az „igényes fotóst” veszi célba a japán gyártó legújabb tükör nélküli rendszerkompaktja, a DMC-GX7, amely szinte minden jót megkapott, amire egy hobbifotós vágyhat. A fontosabb külső jegyek közt szerepel a legfeljebb 90 fokban dönthető, beépített elektronikus kereső (2 764 800 képpontos felbontással, 100%-os képfedéssel, 1,39-szeres nagyítással és -4/+3 dioptria állítási lehetőséggel), a dönthető, érintésérzékeny kijelző, a beépített, szenzormozgatásos képstabilizátor, a Wi-Fi és NFC vezeték nélküli egységek, az összesen kilenc, szabadon kiosztható funkció gomb és nem utolsó sorban a magnéziumötvözetből épített gépváz.

Ám a megnyerő és funkcionális külső mellett a belbecs is tekintélyt parancsoló: a készülék lelke egy új, 16 MP-es szenzor, aminek csökkent a zajszintje és nőtt a dinamikája a korábbi modellekéhez képest. Ez a javulás részben a módosított vezetékezésnek, a megnövelt fénybefogadó felületnek és az optimalizált mikrolencséknek köszönhető. Ám nem csak az állóképek háza táján történt változás, hanem a videofelvétel-készítésnél is. A GX7-tel elérhetővé válik a teljesen manuális mozgóképfelvétel; a legnagyobb felbontás 1920x1080 @ 50p 28 Mbps adatsűrűséggel. Felvételeink AVCHD és MP4 formátumban készülhetnek. A beépített sztereó mikrofon hangja szélzaj ellen is szűrhető. Ezzel a GX7 videózás terén gyakorlatilag ugyanazt tudja, amit a korábban bemutatott DMC-G6.

A kontrasztérzékeléses AF rendszer gyorsabb, pontosabb lett az elődmodellhez képest. A Panasonic Light Speed AF fókuszkövetés, tűhegy- és teljes területes módban működhet. Utóbbinál az érintőképernyő tetszőleges pontját megérintve a gép élesre áll, fényt- és fehéregyensúlyt mér, majd beállítástól függően exponál is. A tűhegy pontos fókuszáláskor az előnézeti képet 3-10-szeres nagyítás között láthatjuk beállítástól függően. A One-shot AF módban még kézi élességállítás mellett is igénybe vehetjük az automatikus fókuszálást, hogy az optika elvégezze a durva beállítást, amit majd a kézivel pontosíthatunk. A fókuszsegédek közt szerepel a focus peaking, ami MF és AF+MF módokban használható. Működése paraméterezhető, így a kijelzett színes kontrasztélek intenzitása (magas és alacsony) és színe (világoskék, sárga, vagy zöld magas intenzitás mellett, kék, narancssárga, vagy fehér alacsony intenzitás mellett) is módosítható. A „Low Light AF” funkció lehetővé teszi a szinte teljes sötétben való élességállítást, ami -4 FÉ-t jelent.

A Panasonic DMC-GX7 az első olyan cserélhető objektíves rendszerkompakt, amely vázba épített képstabilizátorral rendelkezik. Ez a rendszer (O.I.S.) a gyártó stabilizált optikáival karöltve dolgozik; helyzetfüggően dönti el az elektronika, hogy a két stabilizátor együttesen, vagy csak a vázba épített dolgozzon. A beépített rendszerrel a régi manuális objektívek is használhatóak: ehhez csupán a gyújtótávolságot (8-1000 mm közt) kell megadni a menüben. A képstabilizátor mellett csendes kioldási móddal is találkozhatunk, ami teljesen kioltja az exponálással járó zajokat.

A Panasonic Lumix DMC-GX7 új zárszerkezetének leggyorsabb zárideje 1/8000 mp, legalacsonyabb érzékenységi szintje (kiterjesztett módban) ISO 125, aminek együttes használatával a fényerős objektíveket teljesen nyitott blendével is használhatjuk akár verőfényes napsütésben is anélkül, hogy a képi részletek kiégésétől kellene félni. A sorozatfelvételi sebessége a gépnek 5 kép/mp (AF+mechanikus zár), illetve 40 fps az elektronikus zár használatával, csökkentett felbontásban. Az általános sebességre jellemző még a csupán 0,5 mp-es rendelkezésre állás bekapcsolás után.

A DMC-GX7 tudástárának részese még a kreatív panoráma mód, a time lapse, a stop motion animáció mód és még 22 képi szűrő. Amint fentebb már említettük, a GX7 vezeték nélküli modulokkal is el van látva, így például a Wi-Fi-nek köszönhetően egy megfelelő alkalmazás segítségével (iOS és Android alá) táblagéppel, okostelefonnal, PC-vel, vagy notebookkal is összeköthetjük a fotómasinát távvezérlés, képmásolás, vagy képnézegetés céljából.

A Panasonic DMC-GX7 fontosabb műszaki paraméterei:

  • Szenzor: 16 MP Live MOS
  • Érzékenység: ISO 200-25600
  • Beépített képstabilizátor: van
  • AF rendszer: kontrasztérzékeléses 23 mezős rendszer követő, érintéses, egymezős módokkal
  • Beépített elektronikus kereső: van, akár 90 fokban dönthető, 100%-os képfedéssel, 1,39-szeres nagyítással
  • LCD: dönthető, 3”-os érintésérzékeny TFT 1 040 000 képpontos felbontással
  • Mozgóképfelvétel: van, AVCHD, vagy MP4 formátum, legfeljebb 1920x1080 @ 50p méretben
  • Csatolófelület: USB 2.0, HDMI
  • Mérete: 122,6 x 70,7 x 43,3 mm
  • Tömege: 402 gramm memóriakártyával és akkuval
  • Ára (csak a váz): 1000 euró

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés