Bemutatkozik az új Intel Atom

Hirdetés

A mai napon indul útjára az Intel Atom processzorcsalád második generációja, melyre a Pine Trail asztali és mobil változata fog épülni. Az új platform szakít a Navy Pier három chipes felállásával, és a vezérlők magába a processzorlapkába kerülnek. Az új fejlesztés ennek megfelelően a központi egység mellett DDR2-es memóriavezérlőt és integrált grafikus magot is tartalmaz.


[+]

A 45 nm-es gyártástechnológiával készülő Pineview-M kódnevű lapka 22 x 22 mm-es BGA tokozást használ. A processzormag a Bonnell architektúrára épül, és képességei megegyeznek az első generációs Atom tulajdonságaival, azaz alkalmazza a Hyper-Threading technológiát és 512 kB-os gyorsítótárat használ. Az integrált grafikus mag szerepét az Intel GMA 3150 névre keresztelt megoldása tölti be, mely a DirectX 9-es API-t támogatja ám nem képes a HD videók és a flash animációk lejátszásában segédkezni. Az Intel erre a problémára egy egyszerű megoldást talált ki, ugyanis a gyártóknak lehetőségük van egy harmadik féltől származó vezérlőlapkát alkalmazni, mely ellátja a fenti feladatokat. Ilyen rendszer például a Broadcom Crystal HD nevű fejlesztése.

Az I/O kommunikációt az NM10 Express névre keresztelt vezérlő látja el, ami tartalmazza a HD hangkodeket, továbbá négy darab PCI Express csatornáról, valamint a SATA-300, illetve a 2.0-s verziójú USB portokról gondoskodik. Ehhez a lapkához köthetők az opcionálisan alkalmazható chipek, melyek segítségével a platform felruházható a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatok támogatásával is.

Netbookos vonalon az Atom N450 fog hódítani, mely 1,66 GHz-es órajelen üzemel és 5,5 wattos TDP fogyasztással rendelkezik. A nettopokba az Atom D410 és D510 kerülhet. Mindkét lapka 1,66 GHz-es órajelet alkalmaz, ám míg az előbbiben egy, addig az utóbbiban két processzormag található. A TDP fogyasztásuk 10, illetve 13 watt körül alakul. Fontos még megjegyezni, hogy az említett mobil és asztali vonalra szánt termékek a VGA interfészen keresztül eltérő maximális felbontást támogatnak. Az Atom N450-nél ez az érték 1400x1050, míg a D410 és D510 esetében 2048x1536 képpont. Az LVDS porton keresztül mindegyik rendszer 1366x768 pixeles felbontást kínál.


Pine Trail-M és Pine Trail-D [+]

Az első, új generációs Atomra épülő termékeket a gyártók várhatóan a következő hónapban mutatják be a CES rendezvény keretein belül. Az információk szerint a korábbi Atomról az átállás gyors lesz, hiszen az új megoldás olcsóbban gyártható és hozzávetőleg 20%-kal alacsonyabb fogyasztást is kínál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés