32 magos szerverprocesszorral készül az Applied Micro

Hirdetés

Az Applied Micro neve elsődlegesen az ARM szerverek kapcsán lehet ismerős, és az erre a piacra szánt projektek jelenleg is zajlanak. Többek között a cég már szállítja az X-Gene 2 processzorok mintáit, amelyek 8-16 magos konfigurációban lesznek elérhetők. Nem ezek állnak azonban a középpontban, hanem a már készülő X-Gene 3 generáció, amely a Skylark kódnevet viseli. Utóbbi annak eredménye lehet, hogy az ARM az aktuális szervermegoldásokra egyfajta nulladik generációs opcióként tekint, így az igazán nagy ütéseket a következő körben vinné be a brit processzortervező cég a partnereire építve. Ehhez már készül egy új specifikáció is, amely kiegészíti az eredeti SBSA-t, és ezen belül a nyolcnál több maggal rendelkező ARMv8-as szerverprocesszorokhoz is kínál gyári terméktámogatást. Egészen pontosan az új limitáció 48 mag lesz, ami elegendőnek tűnik a következő évekre.

Az Applied Micro X-Gene 3 pont az új irányt fogja kiszolgálni, mivel igen sok ARMv8-as processzormagot kínál. Ezek saját tervezésű megoldások és a felépítés tekintetében egy modulban két processzormag lesz, megosztott L2 gyorsítótár mellett. Egy klaszter négy modult, míg egy processzor négy klasztert tartalmazhat, és így jön ki a maximális 32 magos konfiguráció. Ezek a magok megosztott, 32 MB-os L3 gyorsítótárat használnak, míg a nyolccsatornás memóriavezérlőre 2667 MHz-es effektív órajelen üzemelő DDR4 szabványú memóriák köthetők. A 3.0 PCI Express vezérlő 42 csatornát biztosít az érintetteknek, amire bármit rá lehet kötni, emellett nem marad le az USB 3.0-s és a 6 Gbps-os SATA vezérlő sem.

A TSMC 16 nm-es FF+ gyártástechnológiáján készülő X-Gene 3-ra ugyan még nem készült el az első prototípus, de az Applied Micro szerint a 32 magos konfiguráció fogyasztása 110 és 125 watt között lesz, miközben az órajel akár 3,3 GHz-ig is felkúszhat a beépített turbó által. A rendszer elsődleges előnye egyébként láthatóan a memóriakonfiguráció, hiszen 170 GB/s-os sávszélesség elérését teszi lehetővé, illetve a temérdek PCI Express csatorna is tetszőlegesen használható fel.

Az Applied Micro szerint az első termékmintákat az év második felében szállítják, míg a tényleges megjelenést a következő esztendő második felére tervezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés