2020-tól Apple által fejlesztett lapka dorombolhat a Mac gépekben

A Bloomberg információi szerint két projekt is fut a háttérben, amelyek nagy változást hozhatnak az Apple termékskáláján belül.

Jó ideje pletykálják, hogy az Apple a Mac gépek tekintetében is saját kézbe venné az irányítást, így nem csak az iOS-t futtató eszközökbe fejlesztenének saját rendszerchipet. A Bloomberg most ezzel kapcsolatban tudott meg friss részleteket, ugyanis a forrásukra hivatkozva azt írják, hogy az almás cég 2020-tól már a Macek esetében is saját fejlesztésű lapkára válthat át.

Az információik szerint a projekt Kalamata kódnéven fut, és a fejlesztés még kezdetleges fázisban van, de a koncepció az, hogy az Macek, az iPhone-ok és az iPadek működése közeledjen egymáshoz. Ez lényegében azt jelenti, hogy a Macek az említett dátumtól akár Apple rendszerchipet is használhatnak, az aktuális Intel platform helyett. Azt nem tudni, hogy az AMD dedikált grafikus vezérlőivel mi lesz, de az Apple a grafikus technológiák tekintetében is saját architektúrát fejleszt, tehát elképzelhető, hogy ebből a szempontból is váltás elé nézünk.

A Bloomberg megemlít egy úgynevezett Marzipan platformot is. Ez a hírek szerint egy olyan szoftveres alap lenne, amivel a Macek működése jobban hasonlítana az iPhone-hoz. Állítólag akár idén elkezdődhet a tesztelés, így a Macek képesek lennének iPhone-ra és iPadre írt alkalmazásokat futtatni.

Az is kiderült, hogy az érkező Mac Pro is megkapja majd az Apple – saját fejlesztésű – ARM-os segédprocesszorát, amelyet az aktuális MacBook Pro és iMac Pro már használ. Ez a lapka iOS-szerű operációs rendszert futtat, és bizonyos alapvető feladatokat lát el a háttérben, kiemelve például a biztonsági szolgáltatásokat.

Az jó ideje látszik, hogy az Apple saját lábra szeretne állni, így minden szempontból függetlenítené magát a beszállítóitól. Utóbbi nem egy rossz dolog, hiszen ilyen alapon egyedi fejlesztések készülhetnek a piac számára, vagyis maga a cég nem kapott hardverre épít egy eladható rendszert, hanem már eleve úgy tervezik meg magát a hardvert is, hogy az igényeiknek megfelelő legyen. Az Apple pedig korábban sem volt szívbajos, ha architektúrát kellett váltani, ilyen lépésre a történelmük során kétszer is volt példa: a kezdeti 68000 nevű alapot 1995-ben váltotta fel az PowerPC, majd utóbbit 2006-ban követte az x86.

Az érintettek nem kommentálták a híreszteléseket, de a tőzsde kellemetlenül reagált, ugyanis az Intel papírjai rövid időn belül zuhantak 9,2%-ot, viszont azóta már egy keveset vissza is szereztek az elvesztett értékükből.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés