Az Amlogic rástartolt az ARM Mali-450 IGP-re

Az ARM nagyjából egy évvel korábban leplezte le az utolsó, Utgard architektúrára épülő IGP-jét, mely a Mali-450 jelzést viseli. Már azt hittük, hogy senki sem implementálja a rendszert a saját lapkájába, de úgy néz ki, hogy az Amlogic lát még koncepciót a fejlesztésben, így az AML8726-M8 jelzésű rendszerchipbe az előbb említett megoldás került, ráadásul MP8-as konfigurációban.

Az így kialakított IGP teljesítménye alapvetően nem rossz, hiszen két vertex és nyolc pixel shader egységet tartalmaz, de mindenképp észben kell tartani, hogy a nem unified shader felépítés ma már kezd hátrányos lenni. Egyelőre ennek csak az új 3DMark mutatja meg gyengéit, ám a mobil játékokban is egyre több vertex shader program fut, így az Utgard architektúrára kihasználhatósága nem mindig hatékony. Ettől függetlenül az Amlogic AML8726-M8 IGP-je az ARM által ajánlott 250 MHz-es órajel helyett 375 MHz-en üzemel, ami jót tesz majd a rendszer teljesítményének.

A beépített ISP-vel is rendelkező AML8726-M8-as SoC egyébként 28 nm-es gyártástechnológiával készül, a processzormagok szempontjából pedig négy darab 2 GHz-en üzemelő ARM Cortex-A9-es fejlesztés került a lapkába. A 128 bites memóriavezérlő a DDR3 szabványú memóriákat támogatja, ám a termék elérhető lesz olcsóbb tokozás mellett is, de ilyenkor csak 64 bites memóriavezérlővel lehet számolni. Multimédiás szempontból megoldott a 4K-s H.264-es anyagok dekódolása, illetve a Full HD-s tartalmak kódolása is, továbbá sztereó 3D-re is lehetőség van.

Az Amlogic AML8726-M8-as SoC a középszintre árazott tabletekben tűnhet fel az harmadik negyedévet követően. A teljesítménye minden bizonnyal megfelel majd a kategóriában támasztott igényeknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés