Szerverekbe szánt technológiát ad Kínának az AMD

Az AMD bejelentette, hogy a THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co.) partnereként létrehoznak egy kínai vegyesvállalatot, amely Kínát látja majd el komolyabb teljesítményű, x86/AMD64-es alapokra épülő szerverprocesszorokkal. Az AMD a vegyesvállalatba a technológiát fogja szállítani, ezen belül is a szükséges processzormagokat, illetve a szerverekbe való egyéb részegységet, illetve buszokat.

A lapkák tervezését az új vegyesvállalat végzi majd, amelybe az AMD és a THATIC is biztosít mérnököket, míg a termékek eladását a THATIC fogja megoldani. Utóbbi azért nagyon fontos, mert az Egyesült Államok egy éve hozott egy olyan határozatot, amely nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtiltotta, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett gyártók szuperszámítógépekbe való alkatrészeket szállítsanak Kínába, Pakisztánba és az Egyesült Arab Emírségekbe. Ebbe rengeteg aktuális x86/AMD64-es szerverprocesszor tartozik bele, így gyakorlatilag az Egyesült Államok többek között azt tiltotta meg, hogy az Intel és az AMD a saját termékeit eladja a kínai HPC-piacra. Az AMD az új vegyesvállalattal ezt a tilalmat próbálja átjátszani, hiszen a vállalat direkten nem ad el semmit, vagyis jogi értelemben nem szegi meg az Egyesült Államok tiltását. Itt megjegyezhető, hogy pontosan ugyanezt csinálja a Qualcomm, hiszen a cég az év elején egy hasonló modellt képviselő vegyesvállalatot hozott létre, így a tiltás ellenére is el tudják látni Kínát a technológiáikkal. Szintén megemlíthető, hogy az Intel a Tsinghua University és a Montage Technology Global Holdings partnereként puhatolózik az efféle irányok felé.

Arról nincs információ, hogy pontosan melyik processzormag képzi az alapját az üzletnek, de nagyon valószínű, hogy a Zen kódnevű fejlesztésről, vagy ennek egy módosított verziójáról van szó kínai piacra szabott biztonsági funkciókkal. A THATIC szándéka is érthető a vegyesvállalat mögött, mivel Kínában viszonylag sok cég épít ma is x86/AMD64-es technológiára, így számukra jobban megérné megtartani ezt az alapot, mint váltani az ARM, a MIPS vagy az IBM felé.

Az AMD az üzlet részeként összesen 293 millió dollárt kap a licencekért, míg a tényleges processzorok értékesítéséből a vegyesvállalaton keresztül húz hasznot az AMD és a THATIC is, de ennek a pontos részletei nem nyilvánosak.

A konstrukció egyébként az Egyesült Államok számára kifejezetten kínos, mivel a korábban meghozott tiltást láthatóan egyre több érintett vállalat kerüli meg. Az IBM, a Qualcomm és az AMD is utat talált a jogi hézagokban a kínai HPC-piachoz, ami gyakorlatilag megkérdőjelezi a tilalom értelmét. Az Egyesült Államok ilyen formában tulajdonképpen csak azokkal a vállalatokkal szúrt ki, amelyek nem hajlandók a technológiáikat licencelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés