Az AMD részben elveti a 32 bites Windowsok támogatását

Az AMD a legfrissebb meghajtó kiadása mellett csendben meghozott egy érdekes döntést, ami a 32 bites Windows operációs rendszereket futtató felhasználók számára kedvezőtlen lehet.

Hirdetés

A vállalat úgy döntött, hogy a Radeon R9 Fury, Nano, 300, illetve R7 300, valamint R9 M300, R7 M300 és R5 M300 sorozat esetében elvetik a 32 bites Windowsok támogatását. Ezekhez a termékekhez a korábban kiadott meghajtók továbbra is telepíthetők, de a legújabb meghajtó már nem. A cég minden bizonnyal a 64 bites Windows verziók felé szeretné terelni a 32 biten ragadt felhasználókat, gondolva itt elsősorban a játékosokra, ugyanis idén több olyan játék is tervben van, amelyek 32 bites móddal nem is fognak rendelkezni.

Hasonló korlátozást vezetett be nemrég az Intel is, többek között a Skylake lapkával csak Windows 7, Broadwell lapkával csak Windows 7 és 8.1, míg Haswell lapkával csak Windows 10 alatt érhető el 32 bites meghajtó.

A cégek komolyabb fellépését a 32 bites rendszerek ellen az is indokolhatja, hogy a statisztikáik szerint viszonylag sok felhasználó maradt valamilyen okból 32 biten, és ez kedvezőtlenül hat a későbbi terveikre. Ma már érdemes a 64 bites verziókat választani, mivel mindenhol csak ezekre van teljes támogatás. A kialakult helyzetért egyébként valószínűleg a Microsoft is hibás, mivel eleve nem kellett volna megvásárolhatóvá tenni a 32 bites Windows 10-et, hiszen tudták, hogy az új WDDM 2.0-s felület működése rendkívül limitált egy ilyen rendszer alatt. Ezzel gyakorlatilag a saját felhasználóikat fogják rövid időn belül újabb vásárlásba kergetni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés