Rendelhető az AMD Project 47 szervere

Egy EPYC 7601-re négy Radeon Instinct MI25 jutthat, és bónuszként jött egy új ROCm csomag.

Az AMD az SC17 konferenciára időzítette a AMD Project 47 szerver rendelhetőségének a bejelentését. A rendszerről nyáron már írtunk, hiszen SIGGRAPH egyik meglepetéstermékének számított, de most az elérhetőség is bejelentésre került.

Hirdetés

A partnerek nem változtak, így az Inventec gyártja, az AMAX pedig forgalmazza az AMD által tervezett rendszert. A konstrukció húsz darab rack szerverből áll, amelyek egyenként egyutas EPYC konfigurációt használnak, akár egy EPYC 7601-es processzorral, amely mellé legfeljebb négy darab Radeon Instinct MI25 gyorsító kerülhet. Ez a teljes szerverre nézve 20 processzort és 80 gyorsítót jelent, a számítási teljesítmény pedig túllépi az 1 PFLOPS-ot, miközben a szimpla pontosság melletti hatékonyság eléri a 30 GFLOPS/wattot. Utóbbi értékkel a fejlesztés lényegében az abszolút élmezőnybe tartozik, ha az energiahatékonyságot nézzük.

A Project 47 rendelhető Radeon Instinct MI25 nélkül is, ami tulajdonképpen szabadon megválaszthatóvá teszi a processzor mellé kerülő gyorsítót, elvégre a négy darab, szabványos, x16-os PCI Express 3.0-s csatoló megtalálható lesz rackekben.

Az AMAX mostantól veszi fel a rendeléseket a Project 47-re, és ezeket az első negyedévben teljesítik. Az AMD a rendszer tervezésével már korábban végzett, de az EPYC processzorok gyártása mostanra fut fel. A vállalat szerint már az összes bejelentett modell elérhető a partnereknek, így az év végén nagyobb mennyiségben is elkezdhetik építeni a bejelentett vagy bejelentés előtt álló konfigurációkat. A cég állítása szerint az SC17 rendezvényen az ASUS, a Gigabyte, a HPE, a BOXX Technologies, a Penguin Computing, a Supermicro és a Tyan ad majd ki hivatalos közleményt az EPYC processzort, illetve a valamilyen professzionális Radeon gyorsítót tartalmazó termékekre vonatkozóan.

A hardverekhez kapcsolódva az AMD az új, 1.7-es ROCm csomag érkezését is bejelentette. Maga a ROCm egy régebben bejelentett, alapjaiban HSA, ezen belül is specifikus HSA+ futtatási környezetre épülő, 64 bites Linux operációs rendszerre szánt, nyílt forráskódú platform, ami biztosítja a professzionális Radeon gyorsítók működését. A programozási környezet lehet ISO C++, OpenCL, CUDA a HIP konverziós eszközökön keresztül, illetve Python az Anaconda Numba fordítóját használva. Ennek a kiegészítése a MIOpen könyvtár, és ez a különböző elterjedt, gépi tanuláshoz való keretrendszerek gyorsabb működését kínálja fel.

Az új csomag fő újítása, hogy bevezeti a több GPU támogatását a Google TensorFlow keretrendszeréhez, ami például a Project 47 szempontjából fontos, elvégre négy gyorsító is lehet egy rackben. Mindemellett a ROCm 1.7 új matematikai függvénykönyvtárakat is támogat a szélesebb használhatóság érdekében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés