Megtámadja a Chromebookokat az AMD

A vállalat hivatalosan is ide szánt rendszerchipeket mutatott be.

Az AMD ugyan sosem tiltotta meg a partnereinek, hogy Chromebookokat adjanak ki a mobil piacra szánt lapkáikra, de valójában nem támogatták kiemelten a Google Chrome OS rendszerét, amely ugyanakkor egyre nagyobb népszerűségre tesz szert bizonyos területeken. A vállalat szerint a Chromebookok piaca kellemesen növekszik, továbbá az átlagos eladási ár is a gyártók nézőpontjából pozitív irányba tart, emiatt az AMD úgy gondolja, hogy most érdemes belépni, konkrétan ide szánt fejlesztésekkel.

Persze a vállalat azért annyira nem erőltette meg magát, lényegében a Stoney Ridge kódnevű SoC APU-t porolták le, amelyre rendkívül alacsony fogyasztású modelleket terveztek. Ezek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Stoney Ridge – Chromebookokba szánt mobil generáció
Típus Órajel / Turbó órajel L2 cache Radeon típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás TDP (TDP)
A6-9220C (2 mag) 1,8/2,7 GHz 1 MB R5 192 720 MHz 6 W
A4-9120C (2 mag) 1,6/2,4 GHz 1 MB R4 192 600 MHz 6 W

A friss modellek kétcsatornás, 128 bites memóriavezérlőt kínálnak, amelyhez DDR4-es szabványú memóriák társíthatók.


[+]

Az AMD szerint a Chromebookokba szánt lapkái magabiztosan gyorsabbak az Intel megoldásainál. Tegyük hozzá, hogy ez nem nagy művészet, mivel a konkurens vállalat erre a területre a Celeron N3350-et, illetve a Pentium N4200-at szánja, és mindkettő alapja az Apollo Lake kódnevű platform, amely már a megjelenésekor se számított túl acélosnak.

A friss fejlesztésekre biztosan épít Chromebookot az Acer, illetve a HP, továbbá az AMD az olcsó, Windows 10-et futtató mobil gépekbe is eladja az APU-kat, ha a gyártópartnernek erre lenne igénye.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés