Már a következő évre készül az AMD

Idén nem érdemes új fejlesztésre számítani tőlük a processzorfronton, de új modellek azért jönnek.

Az AMD a második generációs Ryzen Threadripper bemutatásával gyakorlatilag lezárta az idei évre tervezett fejlesztéseit, és erről a gyártóknak küldött útiterv is árulkodik. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy új modellek még jönnek, de ezeket annyira nagy dobra nem fogják verni, elvégre csak a termékskálát egészítik ki, illetve új piacokat vesznek be. Utóbbi viszont eddig is megszokott volt, a beágyazott rendszereket általában pár hónapos késéssel támadja a cég a fejlesztéseivel.

Hirdetés

A következő nagy bejelentés az új, Rome kódnevű EPYC generáció lesz, amely abból a szempontból egy furcsa fejlesztés, hogy az alapul szolgáló, 7 nm-es gyártástechnológián készülő lapkát két bérgyártóhoz is elviszi a cég. A szerverpiacra szánt verziót a TSMC, míg az asztali, Matisse kódnevű változatot a GlobalFoundries fogja gyártani. A két bérgyártó alapvetően az igények kiszolgálását célozhatja.

Elsőként a szerververzió lesz elérhető, méghozzá a következő esztendő első negyedévében, az asztali modell pedig ezt fogja követni. Persze azt figyelembe kell venni, hogy a szerverpiac szempontjából a bejelentés lehet, hogy hamarabb megtörténik, de a gyártóktól is függ a hardver széleskörű elérhetősége, így az év közepére előirányzott Matisse széleskörű elérhetősége gyorsabban megvalósulhat. Utóbbi a jelenlegi tervek szerint az első generációs Ryzen Threadripper teljesítményét vinné le a mainstream kategóriába, ezzel együtt pedig a nem WX jelölésű Threadripperek kivezetésre is kerülnek. Helyükre majd a következő nyár végén érkezik a Castle Peak platform, amely a mostani WX jelzésű Threadripperek tempóját kínálja majd fel a HEDT szegmensben, míg a munkaállomások piaca új teljesítményszintet kap, utóbbi azonban nincs behatárolva, csak annyi a terv, hogy 2019-ben ne tudja azt megközelíteni se a konkurencia.

A legnagyobb kérdés korábban az volt, hogy az AMD hogyan kezeli majd a memória-sávszélesség problémáját, hiszen rendben van, hogy a Matisse kódnevű CPU alkalmazható lesz a mostani Socket AM4-es alaplapokban, de a memóriavezérlő kétcsatornás marad, míg az első generációs Ryzen Threadripperek négycsatornásat használtak. Sajnos úgy néz ki, hogy semmiféle pikáns trükk nem lesz, de a 7 nm-es node-on már nem annyira kritikus a tranzisztorbüdzsé, így az AMD nem szimplán megduplázza, hanem egyenesen megnégyszerezi az utolsó szintű gyorsítótár kapacitását. Ez egy lapkával 64, kettővel 128, míg négyel 256 MB-ot jelent.

A tervekben egyfajta kakukktojás a Raven Ridge-et leváltó, Picasso kódnevű lapka, amely igazából csak abból a szempontból tekinthető újnak, hogy tartalmaz némi változást, de az alapokat tekintve nem kapja meg a legújabb architektúrákat, vagyis marad a legelső Zen mag módosítása, illetve a Vega IGP. Ez jön mobilba és Socket AM4-es foglalatba, előbbi esetben természetesen lábkompatibilis a Raven Ridge SoC APU-t használó notebookokkal. A különböző apróságok mellett az egyetlen lényeges fejlesztése az energiamenedzsment javítása lesz, amiből természetesen teljesítményt is nyer. Maga a Picasso nem 7 nm-es node-on készül, arra nem lenne elég gyártókapacitás.

A mobil fronton a Raven Ridge utódjának mintáit ősszel kezdi meg szállítani az AMD, ami lehetőséget ad a gyártók számára, hogy a következő év elejére már előálljanak a frissített notebookokkal. A megegyező, FP5-ös BGA tokozás miatt ezzel nem lesz jelentős munka. A Picasso asztali verziója majd csak tavasszal futhat be.

Sajnos az útiterv csak a következő év őszéig tart, így az igazán izgalmas részletek rejtve maradtak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés