Az AMD a végfelhasználóknak is elhozta a szerverekhez fejlesztett FuzeDrive-ot

A vállalat partnerszerződést kötött a Enmotus nevű céggel, hogy a szoftverüket megvásárolhatóvá tegyék a Ryzen CPU-s konfigurációk mellé.

Az AMD egy nagyon érdekes partnerkapcsolatot jelentett be az Enmotus néven ismert céggel. Utóbbiak főleg a szerverpiacra terveznek olyan szoftvert, ami közel SSD szintű teljesítményt tesz lehetővé a hibrid adattárolásra építő konfigurációk számára, ráadásul ezt a teljesen SSD-re való átállás költségének töredékéért biztosítják. A FuzeDrive Server abból a szempontból számít különlegesnek, hogy egy szabadalmaztatott MicroTiering nevű algoritmust használ, ami automatikusan kiegyensúlyozza az adatterhelést a különböző képességű adattárolók között, így relatíve nagy teljesítményt kínál egy virtuális meghajtó formájában, miközben az átlagos, gyorsítótárazásra építő megoldásokhoz képest jelentősen csökkenti a CPU-ra vonatkozó terhelést is.

Hirdetés

Az Enmotus azonban ezt a szoftvert a végfelhasználóknak nem kínálja fel. Egyszerűen a szerverpiacon érintett cégek, illetve a nagyvállalati partnerek képesek annyi pénzt fizetni érte, amivel biztonságosan fenntartható a fejlesztése. Emellett az OEM-gyártók is elérhetik a szolgáltatást, de sajnos az ára miatt nem sokan élnek vele, így a kliensek szintjére alig jut el. Más lehet a helyzet azonban, ha valaki átvállalja a költségek egy részét. Ez ejthette gondolkodóba az AMD-t is, és megegyeztek az FuzeDrive tulajdonosával, hogy tegyék elérhetővé a szoftvert a Ryzen CPU-t birtokló felhasználók számára is. Persze nem ingyen, az érdeklődőknek 20 vagy 60 dollárt kell fizetni, függően attól, hogy alap vagy plusz csomagot választanak, míg a többi költséget állja az AMD.


[+]

A követelmények szempontjából Ryzen Threadripper, vagy normál Ryzen processzor szükséges a telepítéshez, utóbbi esetben B350-es vagy X370-es vezérlőhíddal rendelkező alaplap mellett. Az adott gépbe szükséges legalább két adattároló, amelyek közül az egyiknek SSD-nek kell lennie. Az nem számít, hogy milyen interfészen vannak bekötve, jó az NVMe és a SATA is, operációs rendszer szempontjából viszont Windows 7 vagy Windows 10 kell. Utóbbi ajánlott a hatékonyabb működés érdekében.

A szimpla konfigurációkat tekintve több lehetőség van a felhasználók előtt. Ha merevlemezről történik a bootolás, és mellé kerül egy SSD, akkor a kérhető a teljesítmény felgyorsítása. Ha SSD-ről működik a rendszer, akkor a kapacitás egészíthető ki egy extra HDD-vel. Persze ez az egész elvégezhető egy kisebb kapacitású, de nagyon gyors, valamint egy kevésbé tempós SSD-vel is. A lényeg az, hogy az adott konfigurációtól függ a FuzeDrive beállítása, amit az alábbi dokumentáció részletez. Végeredményként a felhasználó egy virtuális SSD-t kap, aminek a kapacitása megegyezik a minimum két meghajtó összesített tárhelyével. Ha több meghajtó kerül összefűzésre, akkor is marad az egy virtuális eszköz, de a tárhely ugyanúgy összeadódik. A maximális méret egyébként 10 TB lehet. Ha ennél több hely van az adattárolókon, akkor azt a FuzeDrive végfelhasználói verziója nem tudja kezelni, de a szabad terület különállóan particionálható, így elérhető marad szimpla adattárolásra.

Fontos kiemelni, hogy az olcsóbb alapverzió esetében a bootolásra használt SSD maximum 128 GB-os lehet. A plusz verziónál ez a limit 1 TB, ami természetesen kedvezőbb. Az se baj azonban, ha valaki nagyobb SSD-t használ az alapverzióval. Ilyenkor a partíciót le kell kicsinyíteni 120 GB-ra, és úgy kell alkalmazni a FuzeDrive-ot. Az SSD maradék tárhelye természetesen elérhető marad, és kialakítható rá egy valós partíció, de az nem lehet a virtuális meghajtó része.

A fentiek persze csak a tipikus helyzeteket tartalmazzák, viszont a FuzeDrive képes arra is, hogy a DDR4 memóriát befogja egyfajta extrém sebességű tárolóként. Ez a FuzeRAM képesség, ami az alapverziónál 2, míg a plusz licenc mellett 4 GB-nyi extra tárhelyet biztosít a virtuális meghajtón. Ilyen esetben a teljesítmény még nagyobb lesz, de a kiválasztott memóriakapacitás levonásra kerül a rendszermemóriából.

Az AMD egy röpke teszt erejéig kimért egy konfigurációs lehetőséget. A vállalat egy X370-es alaplapot használó, Ryzen 5 1600X-es CPU-val rendelkező, 16 GB-nyi DDR4 memóriával felszerelt konfigurációra telepített Windows 10-et, méghozzá egy 500 GB-os, lényegében átlagos képességű Seagate merevlemezre. Ezután hozzáadtak a rendszerhez egy Samsung 950 PRO NVMe SSD-t, amire engedélyezték a FuzeDrive-ot, és újratelepítés nélkül az alábbi képen látható gyorsulást lehetett tapasztalni, miközben a két adattároló kapacitása összeadódott.


[+]

A vállalat szerint az Enmotus FuzeDrive for AMD Ryzen segítéségével biztosítani akarják az egyszerű és gyors adattárolást, méghozzá anélkül, hogy rendkívül drága SSD-kkel kellene felszerelni az adott gépet, vagy a meghajtók között másolgatni kellene az egyes adatokat, hogy azok esetlegesen gyorsabban töltődjenek be.

Apróbb, de annál fontosabb információmorzsa még, hogy az A320-as vezérlőjű Socket AM4-es alaplapokkal a FuzeDrive nem kompatibilis. A működésnek valószínűleg nem hardveres akadálya van, inkább az lehet a háttérben, hogy az AMD is pénzt rak a program fejlesztésébe, és egyelőre a drágább, legalább középkategóriás alaplapok felé terelik a vásárlókat. Érdemes még azt is megjegyezni, hogy a licenc nem gépre szól, hanem személyre. Tehát a megvásárolt FuzeDrive szolgáltatás akár átvihető az egyik Ryzen konfigurációról a másikra, feltéve persze, hogy licencet birtokló felhasználó eltávolította a szoftvert a korábbi rendszerről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés