Részben leleplezte a 2016-ra tervezett újdonságait az AMD

Az AMD lassacskán adagolja mindazt, amire készülnek 2016-ban, így hivatalosan is elárultak pár részletet arról, hogy mi várható jövőre. Ezúttal a kijelzőkezelésé volt a szerep, így a FreeSync, a HDMI, a DisplayPort és a HDR került előtérbe.

Hirdetés

Sorban haladva az AMD FreeSync még az év első felében mutatkozott be, és azóta a vállalat partnerei már 40 darab FreeSync technológiát támogató kijelzőt mutattak be vagy terveztek meg. Ezek közül a mai napig 15 monitor és 5 tévé érhető el ténylegesen, de ennél több is várható. Ezzel elmondható, hogy a FreeSync alapjául szolgáló, szabványos VESA Adaptive-Sync technológia uralja a piacot a dinamikus frissítési frekvencia szempontjából, bár ez abból a szempontból nem meglepő, hogy ezt a társaságot erősíti a Samsung és az LG, vagyis a monitorpiac két nagyágyúja.


[+]

Ennél sokkal érdekesebb, hogy a következő év elején érkeznek azok a kijelzők, amelyek a FreeSync technológiát már a HDMI interfészen keresztül is támogatják. Az AMD bevallása szerint az LG, a Samsung és az Acer fog először ilyen monitorokat kínálni, méghozzá első körben rögtön 17-et. Ezek a kijelzők egyrészt használhatók az asztali PC-khez, de sokkal nagyobb hasznuk lesz a DisplayPort kimenettel nem rendelkező, HDMI-vel jellemzően felszerelt notebookoknál, mivel itt ilyen formában elérhető lesz a FreeSync.

A fentiek mellett bemutatkozott a Lenovo Y700-as notebook FreeSync hitelesítésű panellel felszerelt verziója, amelyben AMD FX-8800P-s SoC APU és Radeon R9 M380-as dedikált GPU lesz. Az említett Lenovo notebook kijelzője 40-60 Hz-es tartományt támogat és 899 dolláros kezdőáron vásárolható majd meg. A Lenovo Y700 alapvető célja megfizethető árszinten biztosítani a dinamikus frissítési frekvenciát.

Az újítások következő csoportjába tartoznak a HDR kijelzők. Ezek fénysűrűsége 600-1200 cd/m² közé esik majd, és az iparág célja, hogy záros határidőn belül elérjék a 2000 cd/m²-t. A HDR kijelzők kontrasztaránya megfelel az SMPTE 2084-as szabványnak, amelyre HDR EOTF vagy PQ EOTF formátumként szokás utalni. Ezek az abszolút prémium kategóriás panelek a drágább tévékben már megjelentek és a következő év második felében elérhetők lesznek a monitorokban is.


[+]

A fentiek mellett a HDR kijelzők Rec.2020, vagy ismertebb nevén a BT.2020-as szabványt is támogatják, amely a színtérre vonatkozó specifikációkat fogalmazza meg. Ez a látásunk 75,8%-át fedi le lényegesen túlteljesítve a jellemzően használt Rec.709-et, más néven BT.709-et.

Az AMD a következő év során beépíti a meghajtóba a HDR kijelzőkhöz szükséges teljes támogatást, amelyet a ma elérhető Radeon R9 300-as sorozat biztosan kezelni fog, de a képességek az új hardverekben bővülni fognak. A vállalat megjegyezte, hogy számos játékfejlesztővel együttműködnek, hogy a következő év második felére az érkező, HDR kijelzőkhöz megfelelő natív tartalomtámogatást kínáljanak.

Végül kiderült az is, hogy az új generációs Radeonok már DisplayPort 1.3-as interfésszel érkeznek. Ennek az előnyeit a linkelt hír leírta, így túl sok extra információt erről nem lehet elmondani, de érdekességként az AMD külön kiemelte, hogy a DisplayPort 1.3 HBR3 által biztosított sávszélesség lehetővé teszi az 1440p-s felbontás megjelenítését 170 Hz-es frissítési frekvencia mellett, méghozzá HDR kijelzőkkel. Valószínűleg ez azért volt külön megemlítve, mert a gyártók készülni fognak ilyen megoldásokkal, és ezeket az új generációs Radeonok támogatni fogják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés