Akadozik a csúcs GeForce-ok szállítása

Hirdetés

Bár az NVIDIA a termékcsalád március eleji bejelentésekor azt ígérte, hogy új csúcskategóriás grafikus vezérlőinek szállítása azonnali hatállyal megkezdődik, és az igényeknek megfelelő mennyiségű grafikus processzor áll rendelkezésre, mostanra mégis egyre több kereskedő fogy ki a GeForce 7900 GT és GTX kártyákból (ráadásul utóbbiból többen egyáltalán nem kaptak még szállítmányt). A gyártó az élénk kereslettel magyarázza az akadozó szállítást, ugyanakkor több kereskedő is szkeptikus ezzel a magyarázattal kapcsolatban; ők úgy gondolják, hogy az NVIDIA ismét gyártási nehézségekkel küzd, valójában ez okozza a hiányt.


MSI GeForce 7900 GTX: kép már van, kártya még nincs

Az asztali számítógépekbe szánt grafikus vezérlők gyártói minden tekintetben rendkívül kiélezett versenyt folytatnak, melynek szerves részeként évekkel ezelőtt kialakult az úgynevezett „paper launch” gyakorlata (azaz a termék, vagy technológia nem piackész a bejelentéskor), mely a gyorsan változó technológia miatt sokszor olyan, meglehetősen abszurd helyzeteket szült, mint amivel legutóbb az 512 MB memóriával ellátott GeForce 7800 GTX-szel kapcsolatban szembesülhetett a vásárlóközönség: az NVIDIA előző csúcskártyája gyakorlatilag máig nem került komoly tételben forgalomba, és az utód érkezése után hamarosan be is szüntetik a gyártását. Hasonlóan kínos helyzetbe került tavaly az ATI Technologies is, melynek legújabb, felső kategóriás X1900 szériája ezen a téren valamelyest kiköszörülte a csorbát.

Lapunk rövid nyomozást indított az NVIDIA legújabb csúcskártyái után, melynek során több nagykereskedés és disztribútor árlistáját átböngészve lényegében ugyanarra a következtetésre jutottunk, mint a The Inquirer stábja. A lassabb, GeForce 7900 GT modellek elvétve már megjelentek a hazai kínálatban, a csúcsteljesítményű GeForce 7900 GTX azonban gyakorlatilag mindenhol hiánycikknek számít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés