Acer blog: V7850 "4K" projektor minipróba

A Texas Instruments egy egészen érdekes DLP chipje dolgozik az Acer vetítőjében.

Még áprilisban írtunk először az Acer V7850-es vetítőjéről, amely olyan hívószavakkal csalogatja a vásárlókat, mint a 4K és a HDR, mindezt 1 forinttal egymillió alatt. Mielőtt belekezdünk, mindenképpen öntsünk tiszta vizet a pohárba a félreértések elkerülése végett! A készülék a Texas Instruments XPR pixeleltolásos eljárására épül, ami első olvasatra nagyon hasonlóan hangzik ahhoz, mint amit a riválisnak mondható 3LCD-re épül vetítők között is láthattunk már. Hogy mást ne mondjuk, az Epson EH-LS10000 használ ilyet. Ezt élőben is láthattuk már, és abban mindenki egyetértett, hogy ez a fajta pszeudo 4K felbontás nem az igazi.


[+]

Mindez teljesen érthető, hiszen a fent említett technológiával a 2,07 millió képpontból álló 1080p-s kép félpixeles átlós eltolásával kvázi 4,15 millió pixel jeleníthető meg, azaz csak a 4K-hoz szükséges képpont felét adja ki. A TI eljárása ezzel szemben az, hogy a DMD-n alapból 4,15 millió tükör található (2716x1527 elrendezésben, tehát a 4K fele), amit villámgyorsan tologat átlósan, így egy tükör két külön képpontot testesít meg a gyakorlatban, ezzel lényegében kijön a 8,3 millió pixel, azaz a 3840x2160 képpontos felbontás. Ha úgy nézzük, ez sem natív 4K, hiszen trükközve állítja elő. Arról nem tudunk véleményt mondani, hogy a TI XPR képminősége milyen egy olyan vetítővel összehasonlítva, ami mindenféle trükk nélkül tud 4K-t, mert ilyet még nem láttunk, de az említett másik technológiával szembeni előnye egyértelmű.


[+]

Amit viszont tudunk, hogy a címben szereplő, egychipes DLP-s V7850 miként teljesít a való életben, de ne szaladjunk ennyire előre, essünk át a száraz technikai paramétereken elsőként! Itt olyan adatokat láthatunk, 65"-es képátló 2 méterről (maximum 120" 305 centiméterről), 240 wattos UHP lámpa normál üzemben 4000 óra élettartammal (15 000 óra extreme ecóban), a 2200 (Eco módban 1760) ANSI Lumen fényáram, 26 (eco módban 24) dB zajszint, 1,6x-os zoom, 15%-os vertikális lencseeltolás, RGB színkerék, sRGB és Rec. 709 színtér, 2x5 wattos hangszórók és egy rakás csatlakozó (VGA, HDMI, HDMI 2.0/MHL, USB DC 5V, DC 12V kimenet, VGA kimenet, RJ45).


[+]

A fehér színű készülékház nem kicsi, 398 x 297,5 x 127 milliméter, és a tömege is 5,5 kilogramm, így a mellékelt hordtáskának jó hasznát vesszük, amennyiben nem fixen telepítve használjuk. Ebben az esetben még adjuk hozzá a tápkábel és a távirányító, valamint legalább egy jelkábel tömegét is – a csomagban egyébként HDMI kábelt mellékelnek. A kinézet az Acertől megszokott, elején és oldalán szellőzőrácsok, alján a dönthetőséget segítő lábacska található, felülről állítható a fókusz és a zoom, illetve a szokásos kezelőszervek is felülre kerültek, valamint ezúttal a lencseeltoláshoz használatos potméter is ide került (lenyomására kiugrik a házból, beállítás végeztével visszanyomható a helyére), tehát nem a szokásos oldalra szerelt tárcsákkal van dolgunk.


[+]

A beüzemelés gyerekjáték, a menü pedig már ismerős, továbbra is jól kezelhető, áttekinthető, így ez sem nehezíti leendő felhasználó dolgát. Az elhelyezést illetően nincs sok segítségünk, a szokásos "mellső" láb mellé kapunk lencseeltolást, de mivel ez csak vertikális, félmegoldásnak tekinthető. Kárpótolhat bennünket, hogy az optika az árnak megfelelően hozza az elvárható minőségi szintet: a széleknél csak minimálisan veszített az élességéből a kép, és ugyanez igaz a kromatikus aberrációra, csak minimálisan erősödött ez a jelenség a közepéhez mérten. Szerencsére a megfelelő távolságból nézve ezeket nem igazán lehetett észrevenni, inkább csak a közeli vizsgálat közben lehet kiszúrni.


[+]

Mivel hirtelen és sajnos csak egy nagyon rövid időre kaptuk meg a készüléket, így rákészülés híján nem tudtuk kipróbálni például a HDR-t, és egy UHD Blu-ray lejátszó sem ártott volna, így csak HDMI 1.4-es PC-s összeköttetést használtunk, ezen keresztül toltunk rá egy HEVC/h256 4K-s filmet, 24p-t használva, amivel viszont semmi probléma nem volt ebben a formában, a képminőséget ezzel a felállással is lehet pontozni. A kép részletessége jó, de nem mondanánk 100%-osnak (valószínűleg az XPR-nek tudható ez be), míg a színek az alapbeállítással visszafogottak, de állítgatással lehet még rajta húzni, a tökéletes eredményért viszont már kalibrálni kell. A készülék egyébként támogatja a ISFccc kalibrálást, tehát amellett, hogy több profilt is átírhatunk, akár a legmélyebb bugyraiban is elkalandozhatunk a vetítőnek a tökéletes eredmény érdekében.


[+]

Természetesen most is elérhetők olyan extra beállítások, mint a kontrasztarány javítását szolgáló Dynamic Black, AcuMotion mozgáskompenzáció és még pár hasonló varázslat, de ezek használatát egyén preferenciák szerint érdemes használni. A Dynamic Black hatását értelemszerűen nem nagyon vettük észre filmnézés közben a dinamikus jeleneteknél, az AcuMotiontől viszont mesterkélt lett a mozgás már a legalacsonyabb fokozaton, és a színeket sem érdemes az AcuColorral elállítani, hacsak nem szeretnénk, hogy szereplőink előrehaladott májcirrhosisban szenvednének. Szivárványozással egyébként nem találkoztunk. A készülék működés közben nem mondható hangosnak, hátunk mögött egy méternyire Eco módban csak a halk jeleneteknél hallani egy kicsit mélyebb surrogást, de a zaj tónusa és szintje sem üti meg a zavaró szintet – persze más a helyzet, ha mellette ülünk. Amiről még érdemes szót ejteni, az a fényáram, melyben ugyan nem döntöget csúcsot, de mozizásra egy besötétített szobában több, mint elegendő, a lámpa élettartama pedig elfogadható normál használat mellett is, vélhetően úgyis hamarabb kell szétszedni tisztításra, mint hogy cserélni kelljen.

Nem értékelnénk mélyebben az Acer ezen projektorának teljesítményét, hiszen nem tudtuk a teljes tudását próbára tenni, és nem láttunk még egyetlen konkurens terméket sem, így nincs összehasonlítási alapunk sem, de tapasztalatszerzésnek mindenképp jó volt. Amit viszont érzünk, hogy ezen az áron egyelőre nem feltétlenül érdemes elhajítani a Full HD projektorokat, pláne ha egy jobb, felső(bb)kategóriás modellel rendelkezünk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények