A Sony fogja vissza a Blu-ray térnyerését

Hirdetés

Az elmúlt hetekben, hónapokban többször is beszámoltunk különböző márkájú, következő generációs optikai adattároló-rendszereket ismerő egységek bejelentéséről – illetve esetenként a piaci debütálás elhalasztásáról. Legutóbb éppen a BenQ Blu-ray szabványú írójának augusztusi megjelenéséről értesülhettünk, ám a Lite-On égisze alatt készülő egység érkezése azóta máris egy hónapot kitolódott, és minden jel arra utal, hogy a többi gyártó – szintén nyárra ígért – Blu-ray kompatibilis megoldása a vártnál később kerül a boltokba. A késlekedésért sajtóértesülések szerint éppen a szabványt kiötlő Sony okolható.

A Blu-ray technológia bonyolultsága, illetve újszerűsége miatt egyelőre csak két gyártó fejleszt a szabványnak megfelelő lézerdiódákat, ezek egyike a Sony – ők szállítják a Royal Philips Electronics, a Lite-On és a BenQ egységeiben található optikai komponensek zömét. A szállítási problémákat a hírek szerint egyfelől a gyártás alacsony kihozatala okozza, másfelől a Sony elsődleges prioritást adott a novemberben megjelenő, Blu-ray olvasót is tartalmazó PlayStation 3 konzolnak, így a gyártósorok most elsősorban az új játékgéphez készítenek komponenseket.

Mint ismeretes, a Sony éppen az optikai adattároló kiforratlansága miatt volt kénytelen idén tavasszal elhalasztani a PlayStation 3 premierjét, ezzel lényegében egy év piaci előnyt biztosítva az Xbox 360-nak. A Microsoft konzolja többek között azért is kerülhetett az üzletekbe hamarabb, mert nem tartalmazott következő generációs optikai adattároló-technológiát, ugyanakkor egy külső eszköz képében hamarosan ehhez a konzolhoz is elérhető lesz HD DVD olvasó – ám ezen a médiatípuson nem terveznek játékokat kiadni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés