A BCLK tuning tilos, ez már hivatalos

A Sklylake platform eleve úgy született, hogy a BCLK szabadon állítható lesz, ha megfelelő órajelgenerátorral rendelkeznek az alaplapok. Ezt a DMI, PCIe és egyéb különféle beépített busz órajelének, valamint a konkrét BCLK-nak a szétválasztásával, egymástól való függetlenítésével tették lehetővé, természetesen akkor is csak a K utótaggal rendelkező processzorok számára. A K-s és a hagyományos, szorzózáras chipek a tuning szempontjából más eltérést nem tartalmaznak, így az időben visszanézve nem tűnik nagy ördöngösségnek, hogy az alaplapgyártók megtalálták a módját, hogy az i7-6700K-hoz hasonlóan, BCLK emeléssel lehessen tuningolni mondjuk egy i7-6700-at is, sőt, ez a kisebb, i3, Celeron és Pentium modellekre is érvényes volt.


A BCLK tuning elvi alapjai [+]

Hasábjainkon rendszeresen hírt adtunk a jelenségről, annak fokozatos beindulásáról, kiteljesedéséről és nagyszerűségéről. A baljós árnyak azonban gyülekezni kezdtek, a fellegek pedig összeértek a fejünk fölött. Természetesen eddig a pontig semmi sem került hivatalosan megerősítésre, de nem is cáfolták azt, míg a téma körüli felfokozott hangulat biztosan nem volt egy rossz publicitás az Intel számára. Mindamellett a gyártó megelégelhette a találgatásokat és a légből kapott információk terjedésének kívánva elejébe menni nyilatkozott a PCWorld szakmagazinnak.

A kék óriás szavainak lényege az, hogy a partnerek, tehát az alaplapgyártók rendszeresen frissítéseket kapnak az Intel processzorokhoz, melyeket rendre be is építenek a termékeikhez kiadott újabb BIOS-okba. Az eredeti angol szöveg itt még egyfajta humoros megnyilvánulásként is értelmezhető, hiszen az abban használt kifejezés az önként, szabad akaratukból való integrálásként értelmezhető. Értelemszerűen itt biztosan nem a gyártópartnerek önkéntes döntéséről van szó, hiszen ez épp egy általuk korábban reklámozott, a vásárlókat vonzó szolgáltatás végét jelenti. Valószínűleg az amúgy nem nyilvános szerződés egy-egy pontja értelmében teszik mindezt, még az is lehetséges, hogy a bonyolult jogi nyelvezettel megfogalmazott szerződés értelmezésében is kaptak némi segítséget a processzorgyártó óriástól.


Vége az olcsó tuningnak (forrás: XFastest) [+]

Az Intel közleménye kitér még arra is, hogy a partnereinek legutóbb átadott frissítés-csomag egyéb nem részletezett aspektusokon (ez egyébként valószínűleg a prime95 alatti fagyásra orvosságot kínáló mikrokód frissítés) kívül a tuningra nem szánt és a magasabb terhelésre nem tervezett processzorokat ezzel a szándékkal összhangba hozza. Kiemeli még azt a tényt, hogy az Intel semmilyen üzemmódot nem garantál, ahol a beállított értékek a CPU-i megadott specifikációit meghaladják, de egyébként sem ajánlják a tuningolást úgy általánosságban. Összegezve a fentieket, diplomatikusan a BCLK tuning végét közölték ezzel a Skylake platformon.

Azok, akik már megvásárolták az olcsóbb, szorzózáras modelleket a magasabb kifacsarható teljesítmény reményében, ne csüggedjenek, mert amennyiben nem frissítik a BIOS-t, úgy a már meglevő lehetőségük természetesen nem veszik el. Sajnos a jövőbeli alaplapszállítmányok már a friss mikrokódot is implementálva tartalmazó BIOS-t fogják megkapni, az pedig nem zárható ki, hogy a korábbi verziót nem fogják majd elfogadni egy esetleges felülírási kísérlet során.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés