8 és 10 TB-os kapacitással rajtoltak a Seagate héliumos merevlemezei

Hirdetés

Több mint fél évvel ezelőtt érkezett a hír, hogy a HGST/WD után jókora lemaradással ugyan, de a Seagate is hamarosan elkészül a héliummal töltött merevlemezeivel, januárban pedig ígéretüknek megfelelően előálltak a kész termékkel. Akkor csak néhány információt csepegtettek csak az új nagyvállalati, Enterprise meghajtóról, és elérhetővé tették a partnerek számára a rendelést, ám a napokban megkezdődött a 8 és 10 TB-os tárkapacitású, PMR adatrögzítési eljárást használó egységek szállítása és ezzel együtt több információ is napvilágra került.


[+]

A Seagate új HDD-i hermetikusan lezárt, héliummal töltött 3,5"-es házba kerülnek, amibe legfeljebb 7 darab, 7200 percenkénti fordulatszámon pörgő, 1,43 TB-os lemez, valamint 14 író-olvasófej kaphat helyet, a motort pedig az alsó és a felső lemezen is rögzítik, mely állítólag csökkenti a vibrációt. Működés közben belső környezeti paramétereket, mint a gáz nyomása, hőmérséklete, illetve a páratartalom beépített érzékelők sora figyeli folyamatosan, ahogyan a fogyasztás is monitorozható, sőt menedzselhető a fordulatszám befolyásolásával a fogyasztás/IOPS mutató és a kihasználtság függvényében.

Új gyorsítótárazási technikát is bevetett a Seagate, de az algoritmusról nem ejtettek szót, az viszont biztos, hogy 256 MB szegmentált cache-t építenek a tárolókba, amivel a kis méretű adatoknál 600 MB/s (burst) átviteli sebesség is elérhető rövid időre. A csatolófelület egyelőre kizárólag 6 Gbps-os SATA, hot swap képességgel, a korábban beígért SAS csatolós modellekre egyelőre várni kell – ami a konkurencia számára jó hír lehet. Van viszont 4Kn és 512e szektorméretű opció, amelyekből SED (titkosításra) képes változat is piacra kerül 8 és 10 TB-os tárkapacitás mellett egyaránt.

A technikai paraméterekkel kapcsolatosan most már tudható, hogy a Seagate 10 TB-os héliumos meghajtójának csúcs átviteli teljesítménye 254 MB/s, az átlagos hozzáférési idő pedig 4,16 ezredmásodperc. Ezek az eredmények nagyjából megegyeznek a HGST UltraStar He10 specifikációival. A zajkibocsátás terén a Seagate terméke 28-30 dB(A) körül teljesít üresjáratban, seek közben pedig 32-34 dB(A) mérhető. A hélium jótékony hatásairól többször írtunk már, ezek közül az egyik a kisebb fogyasztás. E téren is sikerült a Seagate-nek a HGST és a WD alá menni, igaz csak üresjáratban és véletlenszerű olvasás közben, mindössze pár tizeddel – előbbi 4,5 W, utóbbi 6,5 W –-  véletlenszerű olvasás közben mért 8,5 wattos teljesítményfelvétele viszont ~1-2 wattal rosszabb a konkurenseknél. Az összes technikai paraméter PDF formátumban itt tekinthető át.

A Seagate az árakról nem adott kézzel fogható információt, de az Amazonon 700 dollárért listázzák a 10 TB-os példányt, 5 év garanciával, ez alapján pedig úgy tűnik, hogy a konkurencia árszintjét célozták meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés