Brutálisan gépizzasztó teszttel frissül a 3DMark

A Time Spy Extreme opció még a csúcshardverek számára is sok lesz.

Az aktuális és egyben első DirectX 12-es 3DMark az előző év nyarán jelent meg, méghozzá Time Spy néven, és azóta ez számít Futuremark abszolút legmegterhelőbb tesztjének. A vállalat azonban fontosnak tartja a 4K-s kijelzők és a rendkívül gyors hardverek fejlődéséhez való igazodást, aminek az egyik példája volt a három esztendeje kiadott, Ultra minőségi szintet kínáló Fire Strike teszt. Most újra hasonló igények kiszolgálása érdekében frissül a tesztsor, így október 11-én jön a Time Spy Extreme.

Hirdetés

Az új teszt a Sierra kódnevet viseli, és nem csak egy 4K-s felbontáson futó Time Spy verzió, hanem jó alaposan belenyúltak az eredeti tesztbe. Azt persze fontos kiemelni, hogy a 4K-s felbontás használata nem követel 4K-s kijelzőt. A program belsőleg számolja ki a kívánt részletességet, azaz akármilyen kijelzővel lefut és a teszt végén pontozza is az adott konfigurációt. Van azonban egy követelmény amit be kell tartani, ugyanis az Extreme minőségi szint minimum 4 GB VRAM-ot igényel egy grafikus processzor mellé. Ez ugyanakkor nem akkora érvágás, mint látszik, ugyanis a leggyorsabb grafikus processzorokon sem lesz meg a 30 képkocka/másodperces tempó, tehát a 2-3 GB VRAM-mal rendelkező hardverek csak diavetítésre lennének jók.


[+]

A teszt megalkotásánál a vállalat kikérte az AMD, az NVIDIA és az Intel véleményét is, így gyártók által javasolt módosításokat is elvégeztek a rendszeren, de persze csakis azokat, amelyeket hasznosnak találtak. A futtatási szint viszont a DirectX 12-ben elérhető legalacsonyabb maradt, vagyis D3D_FEATURE_LEVEL_11_0.

A Futuremark kiemelte még, hogy a teszt CPU-s teljesítményt mérő részét a nyolc vagy több maggal rendelkező processzorokhoz tervezték, illetve kihasználja az AVX2 utasításkészletet is, vagyis tipikusan modern környezetet biztosít a teljesítmény összehasonlítására. Amennyiben az AVX2 nem áll rendelkezésre, akkor a rendszer visszavált az SSE3 kódra. Opcionálisan egyébként kiválasztható az AVX-512 támogatása is, de ezt még nem tették alapértelmezetté. Maga a processzorteszt fizikai számításokat végez más, egyedi paraméterezésű szimulációkkal, és az eredeti Time Spy tesztnél háromszor megterhelőbb. A fizikai kalkulációk mindig SSE3 kóddal futnak, és a teljes teszt úgy 15-30%-át teszik ki, míg a leképezéssel járó munkát a rendszer nem számítja be, hogy a grafikus vezérlő és a grafikus meghajtó jelentette limitációk ne befolyásolják a mérést. Az eredmény ezredmásodpercben lesz megadva a teszt jellegzetessége miatt, vagyis ezúttal a kisebb érték a jobb.

Az új 3DMark verzió az alábbi oldalról lesz letölthető. Az Extreme minőségi szint futtatáshoz minimum az Advanced Edition verzióra van szükség, amelyért 27,99 dollárt kell fizetni. Akinek már megvan az említett program, annak olcsóbb frissítést kínál a Futuremark, ugyanakkor ha megfelelő kulcs megvásárlása 2016. július 14-én vagy utána történt, akkor az egész frissítés ingyenes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés