Hirdetés

20 éves a Panasonic legkeményebb notebookja

1996 óta segíti a szélsőséges környezeti körülmények között dolgozó felhasználók munkáját a Panasonic strapabíró Tough sorozat.

A Panasonic 1987 óta gyárt hordozható számítógépeket, ami azt jelenti, hogy közeledik a 30. évforduló, de ezt megelőzte egy másik jubileumi dátum. Az idén ünnepli ugyanis huszadik évfordulóját a Panasonic Toughbook, mivel napra pontosan 1996. szeptember 26-án kelt életre a japán vállalat első strapabíró notebookcsaládja, amely név mind a mai napig megtalálható az időközben strapabíró „Toughpad” ultramobil eszközökkel kiegészített portfólióban.

A Toughbook megszületéséhez nem fűződik semmilyen különleges történet, a cég vezetői egyszerűen a vállalati ügyfelek visszajelzéseit figyelve felismerte, hogy a piacnak szüksége lenne kimondottan egy professzionális, robusztusra tervezett, strapabíró mobil számítógépekre, amelyek fenntartási összköltsége – állóképességüknél fogva, később pedig kategóriához mérten is – vállalható.


[+]

A gyártás beindításához (amihez egy külön gyárat húztak fel Japánban, Kobe városában) azonban az ügyfél-visszajelzések meghallgatásán túl szükség volt kutatásra és fejlesztésre a megfelelő technológiák előállításához, amelyek biztosan bírják majd a kiképzést. A Tough család, azon belül pedig a Toughbook a fejlesztések előrehaladtával fokozatosan vált azzá, aminek ma ismerjük. Korábban, 1994 tájékán ugyanis még az olyan dolgok is nagynak számítottak, mint például a beépített CD-ROM meghajtót is tartalmazó, magnéziumötvözetű notebook, ami példának okáért a Panasonic nevéhez fűződik (alias CF-41). Rá két évre készült el a CF-25, ami por- és nedvességálló volt, illetve a 70 centiméteres ejtést is kibírta, és még számos olyan dolog fűződik a gyártó nevéhez, amit elsőként dobtak a piacnak (CF-27: első GSM/WAN hálózati képességgel rendelkező notebook, és egyben az első, aminek merevlemezét gél- és habréteg védte az ütések erejével szemben, de megemlíthetők az első strapatabletek, stb.).

Panasonic CF-20 és CF-41 Panasonic CF-20 és CF-41
Panasonic CF-20 és CF-41 [+]

Ma viszont nem elegendő csak strapabírónak lenni, a szolgáltatások terén is ki kell szolgálni az felmerülő, más irányú, speciális igényeket. A Toughpad FZ-M1 tablet legújabb változata például az Intel RealSense 3D kameráját tartalmazza, ami a kereskedelem és a logisztika számára kínál megoldást. Segítségével a vásárlók egy bútoráruházban például megnézhetik, hogy a kiválasztott darab hogyan mutatna és férne el lakásukban, a raktárakban pedig a csomagméret azonnali lemérésére is használható. Továbbá dolgoznak olyan megoldásokon is, amelyeknek köszönhetően a kereskedelmi alkalmazásokban az eszközök mobil értékesítési pontként, mobil fizetésre is használhatók lesznek. Szintén nem kevésbé fontos a strapabíró dokkolóegységek tervezése és gyártása, amelyekkel a Toughbook laptopok és Toughpad tabletek járművekben rögzíthetők. A walesi Cardiffban működő gyárban egy külön csoport, a Panasonic Global Docking Solutions dolgozik 3D szkennerekkel és nyomtatókkal felvértezve azon, hogy egyedi igényekre szabott dokkolóegységeket tudjon előállítani.


[+]

A Toughbook és Toughpad eszközei számos, kínzásnak is beillő teszten mennek keresztül, hogy a gyakorlatban is teljesítsék a specifikációban vállaltakat, ellenálljanak az ütéssel, a porral, a folyadékkal, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozással és légköri nyomással, a rezgéssel szemben. A Panasonic eszközeit ennek köszönhetően világszerte rengeteg szektorban megtaláljuk, a szállítmányozástól és logisztikától kezdve a kereskedelmen, a közmű-szolgáltatásokon, a távközlésen és a gyártóiparon át a katasztrófa-elhárításig, a rendvédelmi szervekig, a mentőszolgálatig és a honvédelemig. Több szektorban Magyarországon is aktívan használják az Panasonic strapabíró eszközeit – például a honvédség, egy légitársaság, illetve egy távközlési cég, valamint az autóipari cégek szinte mindegyike.

Panasonic Toughpad FZ-N1
Panasonic Toughpad FZ-N1 [+]

A VDC Research legfrissebb adatai szerint a Panasonic vezeti a robusztus kialakítású, mobil eszközök európai piacát. A bevétel alapján 2015-ben 66 százalékos piaci részesedést ért el a strapabíró notebookok és hibridek szegmensében, és a strapabíró tabletek kategóriájában is 59 százalékos részesedést mondhat magáénak. Ami pedig az eladott darabszámot illeti, a Toughbook és Toughpad termékvonalában a Panasonic tavaly több eszközt értékesített Európában, mint többi versenytársa együttvéve.

A huszadik évforduló alkalmából a Panasonic versenyt hirdetett, amelyen a legidősebb, működő Toughbookról készült videó feltöltésével lehet részt venni 2016. december 31-ig. A győztes jutalma egy látogatás lesz Japánba, a kobei gyárba, ahol megépítheti saját, új Toughbookját is. A verseny részletes szabályai és regisztráció megtalálható az erre a célra létrehozott weboldalon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés