2022-ig marad 14 nm-en az Intel az asztali piacon?

A kiszivárgott útiterv szerint a Comet Lake-et nem a Tiger Lake, hanem a Rocket Lake váltja.

Hirdetés

Az Intel háza táján a közeljövő lassan kezd láthatóvá válni, hiszen a MiTAC útitervében szereplő fejlesztések egyértelmű információt adtak arról, hogy mi várható az asztali és a mobil piacon. Ezek alapján a jelenlegi Coffee Lake modelleket az általunk is nemrég pedzegetett, 14 nm-es node-on készülő Comet Lake követi. Némi változás azonban, hogy az új 10 nm-es node nem muzsikálhat valami jól, mivel az Intel a friss útitervében ugyan jelöli az Ice Lake idei elérhetőségét az ultramobil szinten, méghozzá kettő- és négymagos verziókban, viszont limitált megjegyzés mellett. Emiatt kettő-, négy- és hatmagos, 14 nm-es Comet Lake modellekre is számítani lehet ezen a területen, valószínűleg ezek lesznek a nagy mennyiségben elérhető fejlesztések. A extrém alacsony fogyasztású, Y-os sorozatba szintén jön idén az Ice Lake, de ugyanúgy limitált jelzéssel. A normál mobil generáció szokás szerint később frissül, egészen pontosan a következő év első felében, és ide a nyolc-, illetve tízmagos Comet Lake-H modellek érkeznek.


(forrás: Tweakers) [+]

A későbbi tervek tekintetében a Tiger Lake lesz az első, nem limitált szinten elérhető 10 nm-es fejlesztés, erre a következő év második felében lehet számítani az ultramobil (Tiger Lake-U) és az extrém alacsony fogyasztású (Tiger Lake-Y) szinten. A 14 nm-t azonban még itt sem engedi el az Intel, valószínűleg nem bíznak teljesen a 10 nm-es gyártástechnológiában, és az eddig látottak alapján ezt jó okkal teszik, így az említett területekre lesz 14 nm-es Comet és Rocket Lake is. Ez igazából nem rossz stratégia, hiszen ha a Tiger Lake-kel is problémák lesznek, akkor tud mihez nyúlni a cég.


(forrás: Tweakers) [+]

Asztali szinten sem meglepetésektől mentes a helyzet, ugyanis a Comet Lake-S-t a következő év vége felé követi majd a 14 nm-es node-on készülő Rocket Lake-S, méghozzá 2, 4, 6, 8 és 10 maggal. Gyakorlatilag ezen a piacon a 10 nm bevezetésére leghamarabb 2022-ben lát lehetőséget az Intel.

Az útitervben böngészve egyébként a munkaállomások szintjén a vállalat már PCI Express 4.0-s támogatást jelez a Rocket Lake-re, vagyis valószínű, hogy ennél a fejlesztésnél tér majd át a cég az újabb specifikációjú csatolóra, ami lényegében az alaplapcserét is magával hozza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés