Nagy változásokat hozott az új NVMe szabvány

A 2.0-s specifikáció nemcsak továbbfejlesztés, hanem egyfajta áttervezés is.

Hirdetés

Az NVMe szabvánnyal már jó ideje folyamatosan érkeznek az új SSD-k a kliensekbe, munkaállomásokba, illetve a nagyvállalati piacra. A rendszer is fejlődik, és ennek ékes bizonyítéka a 2.0-s verzió leírása, ami radikális változásokat is hoz, tehát nem csak egy szimpla korszerűsítésként érdemes rá tekinteni.


[+]

Az egyik legfontosabb újítás, hogy a protokoll struktúrája úgy lett áttervezve, hogy az jobban tudja szolgálni az aktuális, illetve a jövőben felmerülő igények kielégítését. Ehhez jelent kiindulási pontot az új alapspecifikáció, amely nagyrészt megegyezik a korábbival, csak kikerültek belőle a PCI Express I/F, illetve az NVMe block command set specifikációi. Ez első olvasatra nem hangzik túl okos lépésnek, de pont ez teszi majd jobban skálázhatóvá a szabványt, hiszen innentől kezdve ezekért egy alapoktól különálló NVMe transport és NVMe command set felel.

Végeredményt tekintve egy NVMe 2.0-s SSD-nek meg kell felelnie az alap-, illetve a menedzsment interfész, valamint egy-egy kiválasztott NVMe transport és NVMe command set specifikációnak. Utóbbi két szempontból modularitást kapott a rendszer, ami több lehetőséget ad a gyors innovációra. Nyilván ennek leginkább később lesz jelentősége, hiszen ilyen formában az újítások a korábbinál gyorsabban megjelenhetnek szabványos kiterjesztésként.


[+]

A strukturális átalakítást leszámítva az NVMe 2.0 az új, biztonságot érintő képességek mellett a meglévő funkciók lehetőségeit javítja; többek között új kapacitásmenedzsment lett definiálva, az NVMe 1.4 kiterjesztéseiként elérhető ZNS (Zoned Namespace) és KV (key-value) szorosabban integrálásra került. Sőt, még a HDD-k támogatása is megjelent. Utóbbinak nem feltétlenül a szó szerinti értelmezésében lesz haszna, mivel erősen kétséges, hogy NVMe jellemzőket teljesítő merevlemezek lepnék el a piacot, de az NVMe over Fabrics felhasználható a korosodó iSCSI protokollok kiváltására.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés