Hirdetés

Több dolgot árul el a jövőben a hardvereiről az NVIDIA

A vállalat megosztott pár dokumentumot a GPU-i egyes hardveres interfészeiről, ami leginkább a nyílt forráskódú meghajtók fejlődését segítheti.

Az NVIDIA az elmúlt évtizedben meglehetősen elzárta a technológiáit a kíváncsi szemek elől, amivel számos projekt hatékony lebonyolítását nehezítették meg, köztük például a Linuxhoz írt nyílt forráskódú meghajtók fejlődését. Ez persze nem szegte a közösség kedvét, így is megpróbálták a lehető legtöbbek kihozni a helyzetből, de nem túl egyszerű a hardverek működését visszafejteni, alapvetően nem is legális, tehát sok szempontból meg volt kötve a programozók keze.

Az NVIDIA azonban engedékenyebb hangot üt majd meg a jövőben, így több dolgot is árulnak majd el a fejlesztéseikről. Első körben nyilvánosságra hozták a Kepler, a Maxwell, a Pascal és a Volta architektúra épülő grafikus vezérlők egyes hardveres interfészeit, ezen belül is a BIOS táblákat, az eszközinicializálást, illetve a kontrollblokkokat, a Falcon motor biztonsági információit, a memóriára vonatkozó adatokat, a shader programok headerjeit, valamint az energiagazdálkodásra vonatkozó táblákat. Ez ugyan nagyon messze van a mindenre kiterjedő dokumentációtól, de a korábbi állapothoz képest hatalmas előrelépés, és tényleg olyan adatokról van szó, amely kifejezetten segíteni tudja a nyílt forráskódú meghajtók fejlesztőinek munkáját.

Persze még számos dokumentációra szükség lenne az igazán hatékony fejlesztéshez, de érdemes ezt úgy felfogni, mint egy első lépést a szebb jövő felé, amelyet remélhetőleg további bejelentések követnek majd. Maguk az információk egyébként az alábbi oldalon érhetők el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés