Az NVIDIA jogosulatlanul használja a Rambus szabadalmait

Hirdetés

A Rambus még 2008 végén nyújtott be panaszt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz (ITC) az USA-ban, ebben kifejtették, hogy az NVIDIA számos olyan szabadalmaztatott technológiát használ, amelyre licenc hiányában nincs joga. A memóriapiacon érdekelt gyártó kérvényezte minden olyan, NVIDIA által gyártott termék egyesült államokbeli importjának és forgalmazásának a betiltását, mely úgynevezett szinkron dinamikus véletlen hozzáférésű memóriavezérlővel rendelkezik. A vizsgálat alatt további négy levédett szabadalom is felkerült a listára, amiből a bizottság hármat hagyott jóvá. Ennek értelmében az NVIDIA jogtalanul használ számos technológiát a Tegra, Tesla, Quadro, Ion, nForce és GeForce rendszereiben.

Tom Lavelle, a Rambus jogi képviselője már tájékoztatta a zöldeket, hogy vállalata kész egyezséget kötni, ám David Shannon, az NVIDIA szóvivője elmondta, hogy nem értenek egyet az ITC döntésével, és addig folytatják az eljárást, ameddig csak lehet. Az ügy végkimenetelét nehéz megjósolni, de nem lenne meglepő, ha a cégek egy kölcsönösen előnyös megállapodás keretében kiegyeznének. Az NVIDIA számára fontos lenne mihamarabb pontot tenni a jogi problémákra, hiszen a legrosszabb esetben az ITC elrendelheti a fentebb említett termékek forgalmazásának és importálásának a leállítását. Az ügyben közvetve érintett még az Asus, a BFG, a Biostar, a Diablotek, az EVGA, a Gigabyte, a HP, az MSI, a Palit, az XFX és a Sparkle is.

A Rambus egyébként manapság nagyon elemében van. A bíróságon aktív gyártó, hasonló jogi vitákat vívott a Hynixszal és a Samsunggal. Természetesen mindkét cég ellen sikeres volt a fellépésük. A Samsunggal kötött egyezség idén született meg, és összesen 900 millió dollárral gazdagítja a Rambust, cserébe a dél-koreai óriás szabadon használhatja a vállalat minden szabadalmát. A memóriagyártók közül még a Micron van hátra, ami a legnagyobb konkurensek formális bukását látva nem sok jóra számíthat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés