Hirdetés

Új Noctua processzorhűtők érkeztek

Annak idején, 2005-ben még Coolink márkanéven találkoztunk a Noctua első, igazán sikeres processzorhűtőivel, az U9-es és U12-es modellekkel, melyek az idő folyamán több finomhangoláson estek át. A legújabb reinkarnáció vagyis a Noctua NH-U12S és NH-U14S a napokban mutatkozott be. A kor igényeinek megfelelve, nem is a nagyobb hűtési teljesítmény, hanem inkább a halkabb üzem érdekében nőttek nagyobbra a hűtők. A méretesebb fémfelület hatékonyabban adja le a hőt, kisebb légszállítást igényel, a nagyobb ventilátorok pedig a kívánt levegőmennyiséget alacsonyabb fordulaton, halkabban mozgatják meg.

Az új Noctua NH-U12S megtartotta elődje értékeit, a nikkelezett talapzatról viszont a korábbi négy helyett öt, lazábban elrendezett hőcső vezeti tovább a meleget a jobb hővezetés érdekében forrasztással rögzített bordákra. Érdekes, hogy a Noctua továbbra sem alkalmazza a közvetlen érintkezéses hőcsöveket, tehát a processzor kupakjáról előbb egy nikkelezett talapzatra jut a hő, és onnan halad tovább a csövekre. Az új hűtőre a Noctua legfejlettebb 120 milliméteres ventilátora, az NF-F12 került, melynek mágneses csapágya fém házban ül, és rengeteg apró aerodinamikai trükkel is ellátták a csendesebb üzem érdekében.

Noctua NH-U12S
Noctua NH-U12S

A nagyobb Noctua NH-U14S még eggyel több, vagyis hat hőcsövet kapott lamellái szélesebbek, így a borda súlya (ventilátor nélkül) 770 gramm, míg az NH-U12S „csak” 580 grammot nyom. Arra viszont a testesebb modellnél is ügyeltek, hogy még két ventilátorral se legyen túl széles, így az LGA2011 foglalatos alaplapokon se blokkolja a memóriahelyeket. Természetesen ezúttal is nagyon fejlett ventilátort vetettek be, a hatalmas NF-A15 került rá 150 milliméteres átmérővel, de olyan rögzítési rendszerrel, amivel 120 milliméteres helyre is felfogatható.

Noctua NH-U14S
Noctua NH-U14S

Új hűtőit szokásához híven a nagy teljesítmény mellett halk üzemre hegyezte ki a Noctua, a ventilátorok maximális fordulatszáma percenként 1500 és jár hozzájuk egy 1200-as lassító ellenállás, PWM szabályozással pedig akár percenként 300-as fordulatszámra is lemehetnek. Az NH-U12S és NH-U14S felszerelhető minden ma elérhető Intel és AMD processzorfoglalatra. A termékek rövidesen a boltok polcaira kerülnek 60 eurós (kb. 18 000 forint) illetve 70 eurós (kb. 21 000 forint) áron, de nálunk a magasabb áfa miatt némi felárra lehet számítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés