Hirdetés

A Noctua ezúttal 140 mm-es ventilátorokkal bővítette A-szériáját

A Noctua 2009-ben jelentette be első 140 mm-es ventilátorát, azóta nem bővült a méretkategória, a mai napon viszont 3 új variáns érkezését is bejelentették. A NF-A14 FLX, NF-A14 ULN és NF-A15 PWM tehát egyaránt az A-sorozatba érkeztek, amelybe korábban olyan hiánypótló modelleket indítottak útjukra, mint például a 40 mm-es NF-A4x10 és a 60 mm-es NF-A6x25.


(forrás: Noctua NF-A14) [+]

Ezek után nem meglepő, hogy az új jövevények is rendelkeznek a szériára jellemző technikai megoldásokkal. Ilyen az SSO2 (self-stabilising oil-pressure) csapágyazás, amely nem csak csendben és kiegyensúlyozottan jár, de 150 000 órás élettartammal bír. Egy ventilátor másik létfontosságú részét az aerodinamikai megoldások jelentik, amikből szintén akad pár érdekesebb, ilyen például az AAO (Advanced Acoustic Optimisation) „csomag”, amelyet nem csak a rezgéselnyelő betétek tesznek különlegessé, hanem az olyan turbulenciát csökkentő kialakítások, mint a keret szívó oldali lépcsőzetes pereme, a belső oldalon sorakozó apró mélyedések és a lapátokon futó csatornák.


(forrás: Noctua NF-A14)

Az NF-A14 FLX és NF-A14 ULN megszólalásig hasonlítanak egymásra, egyaránt szabványos 140 mm-es furatokhoz illeszkednek, csupán sebességtartományukban különböznek egymástól. Az NF-A14 FLX alapesetben percenként 1200-at fordul, ehhez 115,5 m³/h légszállítás és 19,2 dB(A) zajszint társul, vagyis tisztességes mennyiségű levegő megmozgatása közben sem csap túlságosan nagy zajt. Azonban két mellékelt adapterrel 1050 és 900 rpm-re csökkenthető fordulatszáma, de még utóbbi esetben is 88,7 m³/h légszállítást produkál, a zajszint viszont 13,8 dB(A)-ra mérséklődik.


(forrás: Noctua NF-A15 PWM) [+]

Ehhez képest az NF-A14 ULN még jobban visszaveszi a tempót, de 800 rpm-es alaptempója még mindig majd 80 m³/h légszállításra elég, a mellékelt adapterrel pedig egészen 650 rpm-ig csitíthatjuk a légkavarót, ekkor már csak 66,4 m³/h levegőt tud megmozgatni, viszont zajszintje az alig hallható tartományba, 9,1 dB(A)-ra redukálódik.


(forrás: Noctua NF-A15 PWM)

A NF-A15 PWM egyik sajátossága nevében is szerepel, miszerint fordulatszáma PWM szabályozható, maximális sebessége 1200 rpm, még percenként 300 fordulat mellett is stabilan működik. Ennek köszönhetően légszállítása és ehhez társuló zajszintje is tág határok között mozog, ezzel jól igazodva az aktuális igényekhez. Azonban igazi különlegességét az adja, hogy a keret olyan furatokat kapott, amelyek 105 mm-es távolságban helyezkednek el egymástól, azaz egy 120 mm-es ventilátor tervezett helyére jó eséllyel felszerelhetők. Itt a gyártó természetesen elsősorban nem mint házhűtő ventilátorként gondolt erre a megoldásra, hanem csúcskategóriás processzorhűtők továbbfejlesztéséhez ajánlják, ezért is a nem megszokott helyzetű rezgéselnyelő betétek.

Az NF-A14 FLX, NF-A14 ULN és NF-A15 PWM egyaránt 6 év garanciával máris elérhetők, vételáruk egységesen 21,90 euró.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés