Kezdődik a millió dolláros drónverseny döntője!

Bár az özönvíz jellegű esőzés kicsit megkavarta a terveket, nemsokára indul a Dubaiban rendezett nagyszabású World Drone Prix drónverseny döntője. Az eseményről élő közvetítést adnak, a mi időnk szerint valamikor dél környékén indul majd. A mai program három fordulós lesz, az elsőben a legjobb tizenhat pilótából marad nyolc, utána pedig a számuk négyre redukálódik, ők futják majd a végső finálét. Emellett megtartják a freestyle döntőt is, ami szabadstílusú műrepülést jelent.

Mi is történt eddig? Még tavaly ősszel bejelentették a dubajiak, hogy nagyszabású drónversenyt terveznek a helyi ejtőernyős klubban. Az egész akció legerősebb hívószava az egymillió dolláros összdíjazás volt, amire bármilyen sportágban felkapják a fejüket az emberek. Összehasonlítás kedvéért, az év végén Hawaiin megrendezésre kerülő drón világbajnokságon „csak” kétszázezer dollárt osztanak szét több versenyszámban, Dubajban a pályaverseny győztesének ennél több pénz üti a markát. Maga a pálya is olyan lett, aminek láttán eláll az ember lélegzete, attól függetlenül, mennyire jártas a több légcsavaros, repülő szörnyetegek világában.

Klikk a képre az élő közvetítésért
Klikk a képre az élő közvetítésért

Az elsőselejtező köröket viszont egy beltéri pályán tartották, már ott megmutatkozott, kire kell majd a jövőben figyelni. Brutálisan erősnek ígérkezik a Tornado XBlades Racing csapata, rengeteg versenyzővel jöttek, és annyira szervezettek, szponzorok által támogatottak, mint a menő esport csapatok. A mindössze 15 éves, BanniUK becenévre hallgató pilótájuk, Luke Bannister olyan időt ment a selejtezőn, hogy a nagy öregeknek csak a hümmögés és fejvakarás maradt. Tényleg kemény, amit a srác csinált, a menetéről készített videó a többi videóhoz képest gyorsított felvételnek tűnik.


Szabadstílusú drónrepülés külső és belső nézetből

Tegnap, a nagy pályára a legjobb hatvannégy pilóta futhatott ki, egy-egy menetben négyen feszültek egymásnak, az első és a második jutott tovább a döntőbe. A több mint hatszáz méter hosszú pályán kapuk és éles kanyarok mellett van egy nagyon komoly emelkedő, majd utána egy meredek zuhanás, ennek a gyors leküzdése igényli a legnagyobb ügyességet. Az elődöntőkön remekelő ifjú titán például egy szaltóval oldotta meg a gyorsabb lejutást. Érdemes megnézni az alábbi videót BanniUK selejtező futamáról, ami eleinte kissé unalmasnak tűnhet, de az utolsó körében – ahol kieső helyről jött fel – frenetikus a sebesség.


Az utolsó kör sebessége frenetikus!

Bőven van még hová fejlődnie ennek a sportágnak a pilóták és versenyszervezés szintjén is, de azt figyelembe véve, hogy még csak néhány éve létezik, elég komoly potenciált sejtünk benne. Ha nem is lesz egyhamar a jövő Forma 1-e, idővel nagyon komoly technikai sport nőhet ki belőle.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés