Némelyik 4 GB-os Radeon RX 480 valójában 8 GB-os

Azért nem érdemes erre feltenni a vásárlásokat, hiszen külsőre nem állapítható meg, hogy melyik VGA-ra került többletmemória.

Az elmúlt héten bemutatott Radeon RX 480 kapcsán mára biztosan elmondható, hogy több verzió került belőle az üzletekbe. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az elmúlt évek startjaihoz képest szokatlanul nagy mennyiség került piacra, ami a potenciális vásárlók számára nyilván jó, de a gyártók szemében egy nehézség is. A nagy mennyiségű starthoz ugyanis hetekkel korábban el kell kezdeni feltölteni a készleteket, és az egyes termékek valójában a megjelenés után is fejlődnek, vagyis készül belőlük egy-egy új revízió.

Hirdetés

Leginkább csak a belépőszinten jellemző, hogy egy VGA-családból már a start pillanatában is legalább két revízió álljon a polcokon, de elképzelhető, hogy az adott cég maximalizálni akarja a kiszállított készletet a zavartalan ellátás érdekében, és ezt meg lehet tenni a drágább VGA-kon is. A Radeon RX 480-ból a legújabb, hosszabb távon is maradó revízió nem tekinthető különlegesnek, mivel a 4 GB-os VGA-ra valóban 4 GB memória kerül, míg a 8 GB-osra értelemszerűen 8 GB. Az előző, szintén forgalomban lévő revízióból azonban úgy néz ki, hogy csak 8 GB-os modell készült. Ez azért érdekes, mert több tesztelő is ilyen verziót kapott két BIOS-szal, amelyek közül az egyik a 8 GB-os, míg a másik a 4 GB-os modell paramétereit tartalmazza. A média számára ez egyszerű, mivel így nem szükséges két VGA-ra várniuk, hanem szimplán csak befrissíthető a 4 GB-os BIOS, és a kisebbik modell is tesztelhető.

Úgy néz ki, hogy ebből a fizikailag 8 GB-os, de BIOS szinten 4 GB-osra korlátozott modellből a kiskereskedelmi piacra is került, és bizony egy moddolt BIOS-szal a kártyában ragadt potenciál kiaknázható. Információink szerint azokon a 4 GB-os Radeon RX 480-as VGA-kon lehet sikeres ez az akció, amelyek a Samsung K4G80325FB-HC25 típusjelzésű GDDR5-ös lapkáira építenek. Ráadásul ezek a memóriák hitelesítettek, vagyis úgy kerülnek rá a VGA-kra, hogy a Samsung bevizsgálta a megfelelő működésüket, tehát a BIOS frissítésen túl nincs igazán nagy kockázata a 8 GB-os VGA előállításának.

Sajnos azonban egy 4 GB-os Radeon RX 480-as VGA-ról a vásárlás előtt nem lehet megmondani, hogy 8 GB-ossá varázsolható-e, így egy jelentős szerencsefaktor még mindig akad a folyamatban. Emiatt a vásárlásokat nem érdemes erre feltenni, már csak azért sem, mert hosszabb távon az új revízióval lesz elárasztva a piac, amelynél ez a trükk már nem működik. Tekintve a Radeon RX 480-as VGA-k eladásait, igen gyorsan, tulajdonképpen akár két héten belül kipöröghet az első revízió.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés