Nem világverő, de azért combos szuperszámítógépet épít Szingapúr

Az új rendszer nyolcszor gyorsabb lesz az NSCC aktuális nagyvasánál.

Hirdetés

Szingapúr bejelentette, hogy új szuperszámítógépet építenek, amely nyolcszor erősebb lesz az NSCC (National Supercomputing Center) jelenleg használt rendszerénél. A nagyvas egyelőre még nem kapott hivatalos nevet, de a fő célja a kor követelményeihez igazodni, így segíteni az ország kutatásait.

A rendszert a HPE rakja majd össze, a felépítése pedig kifejezetten érdekes lesz, mert eltérő képességű node-okat fog használni. Ilyet lehet csinálni, noha kevesebbszer találkozni efféle a konfigurációval, de az előnye az, hogy az egyes node-okat bizonyos feladatokra lehet szabni. Sajnos a felépítés miatt a konfigurációja nehezebben írható le, de a Cray EX szerverekben Milan platformra épülő AMD EPYC 7003-as sorozatú processzorok lesznek minimum 32, maximum pedig 64 maggal. Szingapúr százezernél is több Zen 3 magot jelentett be, összesen 900 node-ra, illetve 352 darab NVIDIA A100 gyorsítót is felhasználnak a node-ok egy részében. A hőelvezetésről folyadékhűtés fog gondoskodni.

A teljes gép 10 PFLOPS teljesítményre lehet majd képes, amikor megépül, és ezzel nem lehet a szuperszámítógépek trónjára törni, de a top500.org listáján van esély arra, hogy az első 50-ben benne legyenek. Szingapúr számára ez egyáltalán nem rossz, ráadásul a névtelen masina a következő év elején üzembe is állhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés