Hirdetés

Nem minden tableten lesz elérhető a Windows 10 hagyományos "Asztal" módja

Joe Belfiore, a Microsoft operációs rendszerekért felelős csoportjának alelnöke érdekes dolgokat osztott meg a Twitteren a napokban, amelyek azt vetítik előre, hogy a "Windows 10 minden eszközre" szlogen mögött érdekes szegmentációs tervek lapulnak. Lényegében most arról van szó, hogy nem minden eszközön lesz elérhető minden funkció még akkor sem, ha azok azonos hardveres platformon futnak. A szegmentációra persze szükség volt eddig is, és a közeljövőben sem lehet elhagyni, hiszen nyilvánvalóan szükség lesz egyedi kiadásra a Surface Hubhoz, a HoloLens-hez vagy éppen az IoT eszközökhöz, az Xboxhoz, illetve eltérő felhasználási körülmények miatt az ultramobil és mobil eszközökhöz, valamint a hagyományos asztali rendszerekhez egyaránt.

Van azonban egy olyan terület, ahol a notebookoknál is nagyobb átfedés van az asztali és a mobil eszközök között. Ez nem más, mint a táblagépek, amelyek tulajdonosai számára érdekes üzenetet hordozott Joe Belfiore "8" & up = "desktop" w/ win32 apps. < 8" = phones, phablets, sm tablets. No dsktp." Twitterbejegyzése. Eszerint a 8"-es és nagyobb táblagépek mindentől függetlenül az asztali masinák közé sorolódnak és ezek elérhetik a hagyományos windowsos asztali módot – és az ezen futó programokat –, míg a 8"-nél kisebbek gépek (tabletek, phabletek és telefonok) mindegyikének el kell búcsúznia az asztaltól, a használat csak a Modern csempés felületre és az azon elérhető alkalmazásokra korlátozódik.

Az üzenet önmagában több mint érdekes. A telefonok esetében egyértelmű a helyzet, de több (például Dell, HP, Toshiba) x86-os táblagép is van, ami 8"-nél kisebb, ugyanakkor jelenleg a Windows 8.1-gyel elérhető rajtuk az "Asztal", így azonnal adta magát a kérdés, hogy mi lesz majd a frissítést követően, ami ugyan ingyenes lesz, de elvehet egy funkciót. Szerencsére Belfiore gyorsan tisztázta a helyzetet egy másik üzenetben, miszerint a jelenleg már piacon futó, 8"-nél kisebbek gépeknél megmarad az asztal elérésének lehetősége a Windows 10-re történő ingyenes frissítés után is. Ám e két üzenetnek együttes tartalma azt vetíti előre, hogy azok az eszközök, amelyek 8"-nél kisebbek és Windows 10-zel érkeznek gyárilag, azokon már nem lesz asztal mód, kvázi az ezt nélkülöző mobil operációs rendszert kapják meg, ahogyan a telefonok is.

Ez részben érthető lépés lenne üzletileg és a felhasználók szempontját vizsgálva, hiszen a kis képátlón amúgy sem könnyű navigálni az asztali módban, így ebből a szempontból értelmetlen lenne megtartani a klasszikus asztal elérhetőségét. De mi lesz azokkal, akiknek utazás közben vagy szórakozáshoz elegendő a kisebb képátló, ha pedig komolyabb munkát kívánnak végezni, akkor külső kijelzőre kapcsolódva máris teljes értékű gépet kapnának? Nyilvánvalóan az ő esetükben a megoldás, hogy maradnak jelenlegi masinájuknál, vagy következő lépcsőben kénytelenek lesznek a minimum 8"-es képátlóval ellátott készüléket választani.

Érdekes látni, hogy a Microsoft a szegmentációt a normál és a mobil verzió között ezúttal kijelzőmérethez és nem az architektúrához köti, mint például tette azt a Windows 8 és RT esetében, ahol előbbi az x86, utóbbi pedig az ARM alapú gépekhez készült, és utóbbi nem is lett túl sikeres. Természetesen nem minden részlet tiszta még, de a Windows 10 közeledtével az egyes verziókkal és a szegmentációval kapcsolatos részletek is ki fognak kristályosodni.

Előzmények

Hirdetés