Nem lesz hordozható az új Nintendo konzol?

A Switch elsődlegesen ennek köszönheti sikerét, így egyelőre nehezen érthető, hogy mi készül a japánok boszorkánykonyhájában.

Az idei év mindenképpen az új konzolgenerációról szól, hiszen a Microsoft az Xbox Series X-et, míg a Sony a PlayStation 5-öt hozza. A harmadik nagy versenyzőnek számító Nintendo még elvan a Switch konzolcsaláddal, de már hetek óta komoly pletykák vannak arról, hogy készül az új generációs modell.

Hirdetés

A legfrissebb híresztelések szerint az új Switch pont a fő előnynek számító hordozhatóságról mond le, ugyanis teljesen asztali konzol lesz. Ennek az okát nehéz tudni, elvégre a Switch és a Switch Lite pont annak köszönheti a kifejezetten nagy sikerét, hogy gyakorlatilag bárhova elvihetők. Előbbi rendszer amolyan hibrid koncepció, míg utóbbi csak a hordozhatóságra koncentrál. Azt azonban látni lehet, hogy a mobilitás elképesztően rányomja a bélyegét a teljesítményre. Az említett gépekben dolgozó egyedi NVIDIA Tegra X1-es rendszerchip még az Xbox One és PlayStation 4 konzolcsaládtól is nagyon el van maradva, nemhogy a Microsoft és a Sony új gépeitől.

A fentiek miatt egy teljesen asztali Switch verziónak még lenne is értelme, mert egyre több felhasználó otthonába eljutnak már a 4K-s tévék, amelyekre megfelelő minőségű tartalom kell. Ha valaki tehát a hordozhatóságra esküszik, akkor maradhat a már elérhető rendszereknél, míg az otthoni játék hívei végre kapnak egy számítási teljesítményben korszerűbb gépet.

A technikai adatok tekintetében számos pletyka van. Az egyik riport szerint AMD-re vált a Nintendo, míg a másik szerint marad az NVIDIA, csak éppen a Tegra Xavier egyedi verziójával. Mindkettő lehetséges, de azt kiemelnénk, hogy ha a japán cég kompatibilitást akar biztosítani az új konzol, illetve a korábbi Switch megoldások között, akkor azt AMD-re váltva szinte lehetetlen megtenni. Tekintve a konzoloknál a rendkívül hardverspecifikus játékfejlesztést, még ugyanannál a gyártónál maradva is komoly probléma a kompatibilitás biztosítása az egyes lapkák között. Ugyanez igaz például a Microsoft és a Sony új gépeire. Az, hogy újra AMD-s dizájnt használnak, még nem old meg semmit, a régebben írt programok futtatásához direkt ennek megfelelően készült hardveres és szoftveres alapokra volt szükség, és még így is lesznek olyan alkalmazások, amelyeknél muszáj lesz módosítani a programkódot.

Ha a Nintendo mondjuk a Tegra X1-et lecseréli Tegra Xavierre, akkor a kompatibilitás megoldható, de ugyanúgy nehézkes lesz, mert hiába fejlesztette mindkét lapkát az NVIDIA, a chipdizájn egyszerűen különbözik. Viszont írható rá olyan szoftveres réteg, amely az eltéréseket nagyrészt elfedi, így a játékok zöme működhet az új konzolon is. Persze ugyanúgy tesztelni kell mind, és elképzelhetők majd olyan helyzetek, amikor az alkalmazás módosítására van szükség.

A fentiek miatt valószínűbb, hogy a Nintendo marad az NVIDIA rendszerénél, hiszen ez mégis biztosít egy alapvető átjárhatóságot, ha nem is túl egyszerűt. Elképzelhető az is, hogy a konzol kényszerből lesz helyhez kötött. Amíg ugyanis a Tegra X1 fogyasztása megfelelt az ultramobil szintre, addig az utána érkezett Tegra rendszerchipek már jóval nagyobb energiaigényt céloztak, a Tegra Xavier például 20-30 wattos sávot, ami túl sok a hordozhatóság megvalósításához. Márpedig az NVIDIA nem utazik egyedi tervezésű lapkákban, tehát nagyjából addig szolgálják ki a Nintendo igényeit, amíg a már letervezett lapkáknak csak a paramétereit kell módosítani. Ilyen formában a japánoknak figyelembe kell venni azt is, hogy a partnerük mit tud szállítani.

Bármi is érkezik valószínű, hogy azt idén már nem fogjuk látni. A Nintendo jellemzően nem szokta a két nagy konkurenssel párhuzamosan bejelenteni a saját rendszerét, ugyanis ezzel csak megosztanák a rá irányuló figyelmet. Jövőre azonban esélyes, hogy lesznek konkrétumok is, sőt, talán egy start is beleférhet.

Előzmények

Hirdetés