Napokon belül megjelenik a Sony Blue-ray

Alig párat kell csak aludnunk és április 10-én megjelenik az akár 23 GB adat tárolására is képes, kékfényű lézert használó Sony Blue-ray.

A kék lézer technológiája a japán Nichia optoelektronikai cégtől származik. Az új termékért azonban biztosan nem lesz nagy roham a boltokban, ugyanis a bevezető ár 450 ezer Yen (azaz 3500 euró) ami körülbelül 875 ezer forintnak felel meg!

Kétségtelen, hogy a Sony BDZ-S77 afféle prototípus-modell lesz -- 2005-ig további kéklézeres eszközök megjelenése várható még. Az idei CeBIT-en már a holland Philips konszern is bemutatta kék-lézeres termékét, ám ahogy Klaus Petri, a cég munkatársa mondta: hiába kész technológiai szempontból a készülék, ha Európában még nincs rá igény és nincs piaca.

Sok konkurens cég szerint "túl korán" érkezik a Blue-ray, hiszen még az előző generációs DVD-írókat is alig lehet kapni, illetve ha kaphatóak is, akkor még közel sem "akciós" árakon. A Japán Elektronikai és Információtechnológiai Ipari Szövetség úgy véli, idén megduplázódhat a belföldi DVD-író eladások száma és elérheti az 1,3 milliós mennyiséget. Ezt a folyamatot a Blue-ray akár meg is akaszthatja. Annyi bizonyos, hogy Európában a HDTV típusú nagyfelbontású televíziók megjelenése nagyot lendíthet majd a kéklézeres írók elterjedésén is.


Forrás: www.tecchannel.de

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés