Napirenden a kínai internetkávézók működése

A kínai kormány elhatározta, hogy rendet teremt az engedély nélkül üzemelő internetkávézók körül. Az országban 110 ezer ilyen intézmény működik jelenleg. A Xinhua állami hírügynökség szerint ezek működtetését három éven belül különböző - az állam által ellenőrzött - vállalatok végeznék. Az állami irányítók így akarják kordában tartani az egyre burjánzó, de számukra problémákat is jelentő piacot.

Egy tavalyi tűzeset után a hatóságok először 150 ezer engedéllyel nem rendelkező internetkávézót akartak bezáratni, ám meggondolták magukat. Az országban egykor létező 200 ezer ilye jellegű intézményből mára 110 ezer maradt. Ezeket - a tervek szerint - körülbelül 100 vállalkozás fogja felügyelni.

A tavaly ősszel életbe lépett szabályozás nem mentes bizonyos ideológiai behatásoktól sem, az "Internet Service Site Business Management Regulations" például kötelezővé teszi, hogy az internetkávézó-tulajdonosok azonnal kötelesek bejelenteni minden, a felhasználók által elkövetett "államellenes" vagy "a társadalom megosztására" irányuló tevékenységet, legyen az akár egy "nem kívánatos" internetes oldal meglátogatása is. A regulának vannak a fiatalkorúakra vonatkozó előírásai is, például ezeken a helyeken a gyermek- és fiatalkorúak csak szülői felügyelettel szörfölhetnek a világhálón. A kávézóknak ráadásul legalább 200 méterre kell lenniük az iskoláktól, és éjjel nem tarthatnak nyitva.

Sajátos körülmények egy sajátos társadalomban - mindez igaz lehet az internet-kultúra vonatkozásában is.

Előzmények

Hirdetés