„Csodagél” segít jobbá tenni az akkumulátorokat

Az akkumulátorral működtetett eszközök ugyan folyamatosan fejlődnek, de maga az akkumulátor nem tekinthető egy kényelmes, vagy éppen tartós megoldásnak. A manapság használatos lítiumionos megoldások alapvető jellemzője, hogy viszonylag lassan tölthetők, illetve bizonyos töltés után elhasználódnak, így folyamatosan csökken a kapacitásuk, majd eljön az a pont, amikor már nem működnek tovább. Mindkét probléma kellemetlen, és pont ezért nem véletlen, hogy a lehetséges megoldásokat többen is kutatják. Manapság viszont nem elég ígéretes koncepcióval előállni, a gyártók ugyanis az olcsón alkalmazható technológiákra vevők, így pedig már nem is olyan egyszerű a helyzet.

A Szingapúrban található Nanyang Műszaki Egyetemen sikerült előállítani egy olyan úgynevezett nanocső gélt, amely gyorsabban tölthetővé és tartósabbá teheti az akkumulátorokat. Ennek alkalmazása ráadásul olcsó is, ugyanis a koncepció alapját a titándioxid képzi, amely anódként felváltja a ma használt grafitot. Az új gél előállítása is relatíve egyszerű: a titándioxidot nátrium-hidroxiddal kell keverni, hogy kialakítható legyen az a nanocső, amely a hatékonyabbá teszi az akkumulátort.

Az elkészült prototípus percek alatt feltölthető és tízezer töltési ciklust is kibír, vagyis lényeges az előrelépés a mai technológiához viszonyítva. Egyfajta járulékos előny még, hogy az új technológia alkalmazásával az adott cella energiasűrűsége is növelhető, vagyis egy adott méretű akkumulátor nem csak gyorsabban és többször tölthető lesz, hanem a tárolt energia mennyisége is növelhető.

A nanocső gél abból a szempontból egyedi helyzetben van, hogy olcsón oldja meg a problémákat, ami segít abban, hogy 2016-ban már a piacon legyenek az új típusú akkumulátorok, és ezt Chen Xiaodong, a kutatást vezető professzor is megerősítette.

Előzmények

Hirdetés