Nagyobb fogyasztású verziót is kap az ultravékony gépekbe szánt Tiger Lake-U

Eredetileg 15-től 28 wattig terjedt volna a fogyasztási keret, de végül lesz 35 wattos verzió.

Az Intel már az utolsó simításokat végzi a Tiger Lake-U kódnevű fejlesztésen, amely az ultravékony notebookokat venné be négy processzormagjával, illetve méretes IGP-jével. A májusi adatok szerint tenné ezt 15 és 28 watt közötti TDP fogyasztási kerettel, ami mondhatni a norma ezen a szinten.

Hirdetés

A gyártóktól származó információk alapján azonban készül 35 wattos verzió is, ami már egyáltalán nem megszokott, hiszen ez a terep sokkal inkább a H-s verziójú lapkáké. Úgy tudjuk, hogy a fogyasztás növelése egy utólagos döntés volt, mivel az OEM partnerek egyszerűen számos észszerű dizájnból kihagyták a Comet Lake-H generációt, és inkább az AMD, 35 wattos szintre belőtt, HS jelölésű Ryzen 4000 modelljeire terveztek, pusztán amiatt, mert utóbbiak kisebb tipikus fogyasztással, illetve kisebb melegedéssel rendelkeznek, így vékonyabb gépekbe is beépíthetők, méghozzá anélkül, hogy extrém magas hőfokokkal kellene megbirkózni. Ez már az akkumulátor miatt is fontos, mivel a hűtés miatt a Comet Lake-H mellé kisebb kapacitású egység férne csak be.

A 35 wattos Tiger Lake-U verzió erre a területre fókuszál, a lapka alapvetően mindenben megegyezik a kisebb fogyasztású verzióval, viszont a magasabb TDP-keret miatt nagyobb lehet a teljesítmény is. Persze a magszám tekintetében hátrányban lesz a nyolcmagos Ryzenek ellen az Intel, viszont nagyon lényeges, hogy amíg a Comet Lake-H egyáltalán nem alternatíva, addig a Tiger Lake-U reális opció lehet ezen a területen, ami fontos különbség. Ez konkrétan dönthet arról, hogy egy notebookgyártó tervez-e inteles verziót az adott dizájnból vagy sem.

Úgy tudjuk, hogy az Intel még az AVX-512 utasításkészletet is engedélyezi a 35 wattos Tiger Lake-U verzión, igaz ilyenkor a processzor órajele egészen alacsony szintre esik vissza, viszont a technológia támogatott. Arról nincs pontos adat, hogy a kisebb fogyasztású lapkák megkapják-e ezt a funkciót, jó esély van arra, hogy nem, mivel már 35 watton is odavész az aktiválásával az üzemfrekvencia jó része.

A nagyobb fogyasztású Tiger Lake-U egyébként kifejezetten jó ötlet, nem is igazán az AVX-512 a lényeges, hanem pusztán a létezése, mivel a Comet Lake-H nem lett valami komoly eresztés, nagyon érződik rajta a sok éves gyártástechnológia. A Tiger Lake-U viszont 10 nm-es node-on érkezik, ami már jóval kedvezőbb tipikus fogyasztási karakterisztikát eredményez a gyártók számára, és 35 watt ide vagy oda, erre azért lehet építeni olyan vékonyabb gépeket, amelyekhez sütőkesztyű nélkül is hozzá lehet majd nyúlni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés