Nagymértékben drágul a gyártás a 200 mm-es wafereken

Az érintett bérgyártók már az idei év végén 10-15%-kal drágábban gyártanak, és jövőre 20-40%-os áremelkedés is jöhet.

Hirdetés

Bár a hírek jellemzően a csúcstechnológiát képviselő gyártási eljárásokról szólnak, de a régebbi, kifejezetten olcsónak mondható, 200 mm-es átmérőjű wafereket használó üzemek is komolyan le vannak terhelve, hiszen máig nagyon sok lapkát készítenek az elavult node-okon. Ezek jellemzően azok a komponensek, amelyek szinte minden elektronikai eszközben megtalálhatók, csak éppen nem kapnak nagy hírverést, mert nem teszik egyedivé az új készülékeket. Nélkülük azonban a termékek nem működnének, tehát azért nem elhanyagolható tényezőről van szó.

Emiatt is lehet kellemetlen, hogy a DigiTimes információi szerint a GlobalFoundries, az UMC (United Microelectronics) és a VIS (Vanguard International Semiconductor) a negyedik negyedévre 10-15%-kal megemelte a 200 mm-es waferekre vonatkozó árakat, és a következő esztendő során további 20-40% közötti drágulás jöhet.

Mindez azért kellemetlen, mert olyan mértékű beavatkozásról van szó, ami gyakorlatilag minden elektronikai eszközt drágábban gyárthatóvá fog tenni. A mértéke ennek eltérő lehet, valószínűleg a PC-ket kevésbé fogja érinteni, de a hűtőgépek, a mosógépek, vagy akár a tévék szempontjából már lényegesebb változást hozhat. Összességében azonban, ha összejön a legrosszabb forgatókönyv, vagyis a drágulás eléri a most prognosztizált maximális szintet, akkor valamilyen mértékben minden elektronikai eszköz árára hatással lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés